Как някогашните чудеса стават част от ежедневието ни днес Поредицата

...
Как някогашните чудеса стават част от ежедневието ни днес Поредицата
Коментари Харесай

Древно инженерство по Viasat History

Как тогавашните чудеса стават част от всекидневието ни през днешния ден

Поредицата в 10 елементи по „ Древно инженерство “ дебютира на 5 юли и се излъчва всеки работен ден от 22:00 с полумаратони в събота – 10 и 17 юли от 12:30 часа – и изследва антични градежи и изобретения, които стопират дъха ни и до ден сегашен.

Където и да погледнете – инженерната просвета е на всички места – в постройките, в силата, превоза и връзките - тя позволява ежедневни проблеми и оформя нашето бъдеще. Най-значимите и изумителни достижения на античните цивилизации идват от места като Месопотамия, Египет, Гърция и Рим. А тези монументи са основани със напълно базови принадлежности.

Видео за новата поредност „ Древно инженерство “ по Viasat History – всеки работен ден от 22:00



С всеки собствен епизод пoредицата води фена в същината на основаване на тази структури и метода на деяние на тези невероятни механизми, толкоз изпреварили времето си.



Колелата и пътищата са неразделни от хиляди години

Остатъци от най-древните колела са открити в Словения, близо до Любляна. Карбонното датиране демонстрира, че са почти на 5,000 години, окръжностите са направени от явен, а осите – от дъб. Със сигурност това откритие е направило доста по-лесно и икономично пътуването и превоза, само че е трябвало да се създадат и пътищата, а античните римляни са първенци в това. През вековете те са построили и поддържали близо 50,000 пътища, свързващи Европа, Близкия Изток и северна Африка. Мрежата от пътища, която римляните основават, надживява и империята и през днешния ден е основата за най-важните търговски пътища.



Не можеш да построиш къща без стени

Стените дават сигурност, място за усамотение и те пазят от студа, ветровете и неприятелите. Първото барикада, построено за отбрана, е остаряло почти колкото самата човешка цивилизация – даже първите градове от преди 12,000 години са обградени със стени. По отношение на размера, още веднъж римляните са първенци – 120-километровата стена, издигната от Адриан в Британия, отделяла империята от варварите.

Но има една друга стена, спрямо която и римските са дребни. Великата китайска стена, построена преди повече от 2,000 години. Прекосяваща няколко района, пустини, реки и планини, издигната от милиони служащи, същинската й дължина към момента е обект на разногласия сред специалистите. И до ден днеше не престават да се разкриват нови елементи от нея.

Частите от стената, издигнати по времето на династията Минг са от тухла и примес от глина, вар и леплив ориз, служител за хоросан. Точно тези сектори стоят и до през днешния ден като удостоверение за гения на античните инженери.



Който ръководи водите, той ръководи света

Човек може да издържи до три дни без вода и актуалните градове използват изумителни количества вода дневно. Например единствено град Ню Йорк изразходва по 1 милиард галона. Сигурно не е изненада за никого, че близо 2 милиарда души в света нямат достъп до задоволително вода. Преди хиляда години, не намирането на вода, годна за пиянство, а превозването й било предизвикването.

Първата водопреносна мрежа е основана от античните гърци през 7-ми в. прочие Хр., само че същинските майстори са римляните, които за 500 години построяват 11 разнообразни акведукта, които могат да придвижват вода на разстояние до 60 благи от източника. Един от тях -  Aqua Virgo, издигнат през 19 година прочие Хр., работи и до през днешния ден и доставя вода за известния шадраван в Рим.



„ Древно инженерство “ разкрива и тайните на каменната ера, вхлежда се в Тадж Махал и пирамидите и обраща особено внимание на най-големите кораби на планетата. Сравнение са неповторими структури с обекти, които през днешния ден считаме за даденост и е показано по какъв начин тогавашните чудеса на света са станали част от всекидневието ни.

Само по Viasat History от 5, юли, понеделник, всеки делничени ден в 22:00 часа, с полумаратони на 10 и 17 юли, събота, от 12:30 часа на обед.





Viasat History съживява историята с увличащи документални излъчвания, един пресен и съвременен взор към историята. ТВ каналът води феновете на странствуване през времето с интелектуални и задълбочени излъчвания, които по едно и също време развличат и предизвикат мозъците. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива секрети от предишното и изяснява по какъв начин то ни дефинира през днешния ден.

Следете на и на
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР