Как хармонично да комбинираме бира и храна според специфичните характеристики

...
Как хармонично да комбинираме бира и храна според специфичните характеристики
Коментари Харесай

Международен бирен сомелиер ни съветва как да консумираме с удоволствие

Как хармонично да комбинираме бира и храна съгласно характерните характерности на пивото и по какъв начин да го съчетаваме с уравновесения и здравословен метод на живот демонстрираха в четвъртък вечерта на изтънчено събитие в Гранд хотел „ София “ сомелиерът на бира Хавиер Галобарт и диетологът и специалист по здравословно хранене доктор Райна Стоянова. Домакин на специфичната гурме вечер беше Съюзът на пивоварите в България, а мотив за нея е все по-силният интерес към кехлибарената напитка у нас и към модерната бирена просвета. Инициативата е част от осведомителната акция на СПБ, която тази година е под надпис „ Бирата на фокус “.

Пристигнал особено от Испания, интернационалният гуру на бирени дегустации предразположи гостите да се оставят напълно на своите сетива при отпиването на бирата в прелестна компания. Преплитането на усет, интензитет, ароматни нотки, компактност и цвят сътвори у всички чувство за естетика и наслаждение от питието. Съчетаването на ястията с питие беше реализирано въз основата на непосредствен привкус или издирван контрастност, което даде опция за ненадейно, само че съвършено вкусово преживяване.

Сомелиерът, който е стратегически консултант на няколко международни компании за храни и питиета, обърна внимание на обстоятелството, че за разлика от други напитки, когато опитваме питие, би трябвало да създадем огромна глътка, с цел да усетим цялата вкусова палитра и да изпитаме удоволствието от нея. При светлата бира на напред във времето изпъква чистият хмелов и малцов мирис. За алените и тъмни пива, в чийто сезон навлизаме, присъща е карамелената или кафена нотка, която господства, поради употребяваните специфични тъмни малцове, комбиниращи се със свежи и меко-горчиви хмелови аромати.

По време на вечерята бяха сервирани разнообразни марки ярко, пшенично, алено и мрачно питие. Галобарт посъветва по-леките ястия да се допълват със свежия усет на светлите бири, а по-тежките блюда с повече подправки с по-силно, компактно и богато на нюанси питие.

„ Комбинирането на бира с храна е висшо наслаждение за всеки чревоугодник, само че съчетанието на другите типове питие с уместно ядене не е толкоз известно. Изборът на съответстваща храна към стила бира добавя усета и може да ни разкрие непредвидени нюанси “, изясни и експертът по хранене - доктор Р. Стоянова.

Диетологът показа, че персоналното й желание е пивото да се сервира в тънки стъклени чаши на столче, охладено до 4-6 градуса. Тя напомни, че от бирата не се пълнее, а прословутото “бирено коремче “ идва от несъразмерна консумация и от мезетата, които постоянно са мазни, пикантни меса и салами и фъстъчени ядки. Освен това в 100 мл. ярко питие има приблизително 45 калории, в тъмната бира към 48-52, вайс пивото съдържа 45, аленото – 51 калории, а безалкохолното едвам 18.

Д-р Стоянова добави, че съгласно редица проучвания пивото е богато на съществени витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините за нейното произвеждане. Ето за какво при умерена консумация всички те могат да допринесат за здравословен хранителен режим.

Резултатите от изследванията демонстрират, че въпреки и с по-голяма енергийна стойност, тъмната бира съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата, както и полифеноли, флаваноиди, които я вършат изключително подобаваща за менюто ни в по-студените месеци, когато се нуждаем от повече сила и естествена био отбрана. Този тип питие се съчетава отлично с присъщите за студените месеци ястия и червени меса, а в добавка към това е скъпа и екстравагантна съставна част в кулинарията. По думите ѝ също по този начин не е добре пивото да се употребява дружно с други алкохолни питиета, тъй като форсира тяхното влияние.

„ Тънкостите на биреното сомелиерство, което показва органолептиката на продукта и уменията за съчетаването на питие и храна са доста значими детайли на бирената просвета. Потребителите от ден на ден се въздействат от всички аспекти на храната и напитките и е наша отговорност да им предоставяме вярна и многостранна информация, с цел да се развива категорията. “ Това съобщи Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България.

Тя изясни, че съгласно представително изследване на Международния репутационен институт, извършено в края на август тази година, 70% от българите, правят оценка доста високо пивото като артикул. А като негово най-голямо преимущество показват огромното многообразие на усети и стилове бира, натуралността на напитката и смисъла й за обществения живот и другарство на хората.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР