Как да се променят училищата, какви са пътищата за решаването

...
Как да се променят училищата, какви са пътищата за решаването
Коментари Харесай

Министерство на образованието и науката с проучвателна среща с новоизбрани училищни директори

Как да се трансформират учебните заведения, какви са пътищата за решаването на разнообразни проблеми, по какъв начин учителите да бъдат подкрепяни и стимулирани, по какъв начин да се подходи самостоятелно към децата и опциите за дейно включване на родителите в просветителния развой. Това бяха част от обсъжданите тематики на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с претендентите, получили 90 или повече точки на извършените състезания за учебни шефове .

Новите конкурсни процедури, които включват повече на практика проблеми и въпроси , са били предизвикателство, само че и се правят оценка като позитивна стъпка за смяна в образованието, бе общото мнение на шефовете. Те споделиха, че са били сюрпризирани от новия изпитен формат и считат, че на база професионален опит и положително познаване на уредбата всеки претендент може да се оправи с тях.

„ Насочихме другите етапи на изпита към това да се оцени водачеството на претендентите и доста значимо – умеенето им да взаимодействат с хора. Защото чакаме смяната в образованието да стартира от шефовете в системата – те са тези водачи, които би трябвало да имат визията за утрешния ден “, сподели министър Цоков. Той поздрави за постигнатите резултати спечелилите състезанието и акцентира, че разчита на техните хрумвания за провеждането на идващите състезания.

„ Както желаеме учениците да прочетат една задача и да мислят за решението ѝ, по този начин би трябвало да изпитваме и шефовете – по-компетентностно насочено, да имаме освен положителни админи, а хора с умения да се оправят при разнообразни условия “, сподели министър Цоков.

Директорите споделиха каква е спецификата на техните учебни заведения , какви провокации имат – с банкет, работа с родители, привличане и приобщаване на деца от фамилии без обучение или пък с огромен ангажимент към развиването на децата, учебни заведения, в които непрекъснато надграждат с нововъведения и подготовка на преподавателския състав. Партньорствата с локалната власт бе различен акцент в диалога. Всички бяха на мнение, че за развиването на всяка просветителна институция е извънредно значима ролята на шефа, само че и на неговия екип, поддръжката за учителите – за тяхното непрекъснато професионално развиване.

Те поздравиха екипа в МОН за непрекъснатото основаване на нови национални стратегии и нови модули в тях, които им разрешават да модернизират просветителната среда и да ангажират учениците в разнородни действия, което подтиква техните ползи и предпочитание да посещават учебни заведения и да реализират по-добри резултати. Предстои и образуване на среща с всички новоизбрани шефове, стана ясно по време на срещата.

„ В никакъв случай не желаеме да разделяме едни претенденти от други, тъй като знаем, че всяка оценка има и индивидуален детайл. Затова и следва да организираме полемика с всички 200 новоназначени шефове и дружно да обсъждаме измененията, които ни чакат и ограниченията, които МОН би трябвало да предприеме “, изясни проф. Цоков. По думите му на сходна среща ще бъдат поканени и обществените сътрудници , тъй като „ всички ние сме част от този развой на смяна и всички носим отговорността тя да бъде позитивна и съответна на времето, в което живеем “ .

В срещата участваха шефове на професионални и езикови гимназии , както и на обединено учебно заведение. В диалога се включиха и зам.-министър Емилия Лазарова и Георги Маринов, шеф на дирекция „ Организация и надзор “ в МОН, както и Величка Таседжикова, секретар на УС на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР