Как да приготвите перфектното сушено телешко месо в няколко лесни

...
Как да приготвите перфектното сушено телешко месо в няколко лесни
Коментари Харесай

Сушено телешко месо (Лесна рецепта)

Как да приготвите съвършеното сушено телешко месо в няколко лесни стъпки

Необходими Продукти

● телешко месо - 1 кг (крехко, без кост)
● вода - 3 л
● сол - 3 с.л.
● червен пипер - 80 - 100 г ( сладък)
● черен пипер - 10 г
● чубрица - 50 г (ронена)
● балканска ръсеница - 100 г (готова фалшификация на Пикантина)

Начин на подготвяне

В дълбока тенджера се преварява водата и щом към този момент е завряла, към нея се прибавя солта и се маха от огъня, оставя се да изстине изцяло. Най-добре е да се опита водата на усет (заради другите марки сол), като водата на усет би трябвало да е леко пресолена.

Телешкото се нарязва на линии с дебелина към 2 см. След като водата е изстинала, изцяло слагаме в нея частите месо, похлупваме тенджерата с похлупак и оставяме месото да престой във водата 24 часа. Добре е най-малко веднъж да се разбърка месото, до момента в който е във водата, с цел да се овкуси отмерено.

След като са минали 24 часа, изваждаме месото от водата и го оставяме да се отцеди в гевгир за към 1 час. Отцедените парчета/ивици месо връзваме с конец или шнур, като в единия край (най-тънкия) на всяко парче по настрана вършим лека дупчица с нож и връзваме.

В купа смесваме всички подправки, по-късно в тава или гола паница слагаме едно по едно частите месо, поръсваме го с подправките от всички страни и леко втриваме подправките в месото.

По същия метод вършим всички парчета/ивици месо, по-късно са подготвени да се сложат на простор/въже или друго уместно място, с цел да се изсушат.

Добре е пастърмата да се суши на мрачно и проветриво място. Сушенето лишава от 7 до 15 дни според от температурата в помещението, в което се суши.

Забележка: Месцето от фотографията е от домашно телешко месо; сушено е на северна тераса при температура към и под 0° за 6 дни.

По същата рецепта може да се подготви и свинско месо.

Сушеното телешко месо (Лесна рецепта) е доста вкусно.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР