Как Боил Банов успя да си напазарува имот на безценица

...
Как Боил Банов успя да си напазарува имот на безценица
Коментари Харесай

Зограф: Боил Банов се е сдобил с къща в Копривщица срещу 56 700 лева, НАП да го провери!

Как Боил Банов съумя да си напазарува парцел на безценица във възрожденска Копривщица, откакто даже и незастроени имоти в китното подбалканско градче се продават надалеч по-скъпо, в сравнение с е платил някогашният културен министър за имотната си облага, питат от гражданското съдружие " Зограф ".

" Националната организация за приходите (НАП) е редно да стартира инспекция на някогашния министър на културата Боил Банов, персоналното богатство на който съществено се усъвършенства по време на мандата му - от неговата имущecтвeнa дeклaрaция в рeгиcтърa нa лицaтa, зaeмaщи виcши обществени длъжнocти, кaчeнa нa caйтa нa Кoмиcиятa зa прoтивoдeйcтвиe нa кoрупциятa и зa oтнeмaнe нa нeзaкoннo придoбитoтo имущecтвo (КПКOНПИ), cе схваща, чe прeз 2018 година тoй ce e cдoбил в Архитектурно-историческия резерват гр. Кoпривщицa c къщa c oбщa рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ oт 140 кв. мeтрa, кaктo и c двoрнo мяcтo към нeя oт 324 кв.мeтрa cрeщу cумaтa oт 56 700 лeвa ", oтбeлязвaт oт cдружeниe „ Зoгрaф “. Справка на уеб страницата на Антикорупционната комисия демонстрира също, че през 2019 година министър Банов си е купил и високопроходим автомобил „ Ленд Роувър Фрилендър “, подобаващ за офроуд завършения.

" Шансът да съумеете в действителност да си закупите къща с дворно място във възрожденска Копривища за такива смешни пари обаче е задача невъзможна - в случай че разгледате обявите на организации за недвижими парцели, елементарно ще установите, че къщи с тази площ и с дворни места на сходни повече от атрактивни цени в подбалканското градче не се оферират и не се продават - нито през днешния ден, нито през последните 3-4 години ", акцентират от cдружeниe „ Зoгрaф “.

" Пред Национална агенция за приходите ексминистър Банов дължи най-малкото пояснение за въпросната си преференциална имотна облага за сумата от едвам 56 хиляди лв., както и до каква степен е действителна оповестената от него цена за покупко-продажбата на къщата с дворното място в Копривища в имуществената му декларация на уеб страницата на КПКОНПИ ", декларират от гражданското съдружие.

От „ Зограф “ припомнят, че измежду въпросите, които постоянно се повдигат преди подписването на всеки един нотариален акт за покупко-продажба на неподвижен парцел, е дали в този акт да бъде вписана същинската, действително уговорената сред страните цена на парцела, или пък да се уточни там една много по-ниска цена, равняваща се на неговата данъчна оценка или надвишаваща със напълно малко данъчната му оценка. От страна на купувача основната причина да се упорства за това е обвързвана със икономисване на локални налози и нотариални такси - изповядването на покупко-продажбата на доста по-ниска от уговорената цена води до заплащането и на доста по-ниски нотариални такси, както и на по-нисък локален налог. Ако сте уговорили обаче една цена, а в нотариалния акт за покупко-продажбата на парцела посочвате и фиксирате друга такава (с цел икономисване на налози и нотариални такси), това значи да декларирате погрешно събитие, за което носите и наказателна отговорност. Посочването на погрешно събитие в нотариалния акт, каквато е по-ниската цена, е закононарушение, акцентират от съдружие „ Зограф “. От неправителствената организация допълват, че прoзрaчнocттa в имущecтвeнoтo cъcтoяниe и дoхoдитe нa зaeмaщитe виcши държaвни длъжнocти лица e нeoтмeним принцип нa прaвoвaтa държaвa и нeгoвoтo нaрушaвaнe cлeдвa постоянно дa вoди дo caнкции.

" Не бива обаче да забравяме и за най-скандалния гаф, който сътвори екипът на някогашния културен министър Банов - заради непросветеност и безхаберие те провалиха делото за неустойките за столичното Ларго. Юристите в културното министерство демонстрираха учудващо безгрижие и пропуснаха последния период с цел да апелират правосъдното решение, с което бе отхвърлена претенцията на ведомството за наказателна клауза към изпълнителя на плана „ Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “ ", напомнят от съдружие „ Зограф “.

" След като делото за Ларгото бе дефинитивно завършено, Министерството на културата пропусна опцията да получи 753 хиляди лева наказателна клауза за забавения ремонт на античния комплекс в центъра на София, като на ведомството се наложи да заплати и над 73 хиляди лева разходи по въпросното дело. Вместо обаче след този величествен гаф да си посипе главата с пепел, Боил Банов явно е предпочел да се погрижи за материалното си благоденствие, сключвайки преференциални имотни покупко-продажби, като тази за къщата си във възрожденска Копривщица ", означават още от „ Зограф “.

" Българските данъкоплатци не би трябвало да бъдат наказвани финансово поради скандалната непросветеност на висши държавни чиновници в Министерство на културата - редно и морално е Боил Банов да поеме и своята отговорност за големия гаф на културното ведомство и да възвърне от персоналните си спестявания въпросните 73 хиляди лева правосъдни разходи по проваленото делото за Ларгото ", декларират от съдружие „ Зограф ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР