Кабинетът на премиера Зоран Заев съобщи, че той няма да

...
Кабинетът на премиера Зоран Заев съобщи, че той няма да
Коментари Харесай

Заев няма да бави оставката си

Кабинетът на премиера Зоран Заев заяви, че той няма да бави подаването на оставката си до декември, каквито информации излязоха в македонските медии.
“Не е правилно, че проектът на премиера е да протака оставката до декември. Оставката е явен акт на вдишване на отговорност “, оповестиха от кабинета на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

Заев разгласи, че подава оставка като министър председател и водач на СДСМ след загубата на локалните избори в Северна Македония. Управляващото болшинство обаче е против предварителни избори и възнамерява кабинет с нов министър председател. В същото време съдружните сътрудници се пробват да разубедят Заев.

От кабинета му показват, че сега се водят съвещания, в които органите на партията, както и съдружните сътрудници с цялостна поддръжка от премиера Заев работят за решения, с които парламентарното болшинство остава устойчиво и за да се обезпечи държавно управление, което резервира реформаторския и напредничав курс на страната.

До през вчерашния ден министър председателят на Република Северна Македония и водач на СДСМ Зоран Заев още не бе внесъл документално оставката си, както планува формалната процедура.

Коалиционните му сътрудници обявиха изрично, че са срещу оставката, а част от тях го убеждавали да я отдръпна. Междувременно ръководителят на общинската организация на СДСМ в Куманово Мартин Костовски стартира самодейност за събиране на подписи Заев да остане на лидерския и премиерския пост.

Драган Ковачки, член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ, упрекна Заев, че не държи на думата си и блъфира с оставката. Най-голямата опозиционна партия упорства за предварителни избори

Управляващата коалиция не обмисля предварителни избори

Управляващата коалиция в Република Северна Македония обаче е срещу предварителни избори.

Те споделят, че парламентарното болшинство е устойчиво и би трябвало да продължи да ръководи. Според тях предварителните парламентарни избори освен биха потопили страната в политическа, икономическа и обществена неустановеност, само че и биха попречили на процеса на европейска интеграция, написа скопското издание “Независен “, представено от българската организация “Фокус “.

Министърът на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи, който е и представител на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), във вторник сподели, че страната не се нуждае от предварителни избори, тъй като ще влезе в политическа рецесия, като даде обещание, че ДСИ и той, като първият албански външен министър, ще продължат да организират евроатлантически курс, който е жизненоважен освен за страната, само че и за района.

Депутатът от СДСМ Славянка Петровска споделя, че решението, което ръководителят на партията и министър председател Зоран Заев анонсира вечерта след оповестяването на изборните резултати, е негово персонално решение, само че счита, че страната би трябвало да продължи по пътя, подложен преди няколко години.

“Като партия несъмнено почитаме неговото решение, само че следва интервал, в който това решение ще би трябвало да бъде разисквано в партийните органи. Както обаче видяхме от медиите, диалозите с съдружните сътрудници започнаха през вчерашния ден, главното обръщение от съдружните сътрудници е, че има устойчиво ръководещо болшинство “, сподели Петровска.

Оставката на премиера Зоран Заев е безапелационна, сподели водачът на Либерално-демократическата партия (ЛДП) и министър на локалното самоуправление Горан Милевски, като добави, че не им пука толкоз за името на новия министър председател, а по какъв начин ще продължи с новата политика.

Според него Заев желае промяна на СДСМ и държавното управление.

“Имаме още 2.5 години. Ако това парламентарно болшинство има откровени планове да промени нещата, тогава жителите ще го видят, само че в случай че продължим по този метод, ще има промяна на държавното управление още по-рано “, сподели Милевски.

Движение БЕСА ще поддържа държавното управление, до момента в който върви по пътя на европейската интеграция. Това е позицията на водача на партията Билал Касами, която той разгласи в предаването “Истинската история “ по албанската телевизия News 24.

Подкрепата на съдружните сътрудници за оцеляването на държавното управление беше доказана на съвещанието в понеделник, на което участваха представители на всички политически партии, съставляващи парламентарното болшинство. Те потвърдиха, че парламентарното болшинство е устойчиво и отговорно за бъдещето на страната и народа и желаеха от Заев да преразгледа решението си да подаде оставка от поста министър-председател, както и от поста водач на СДСМ.

От друга страна опозицията чака оставката на Заев да бъде формализирана, след което ще се опитат да сформират ново парламентарно болшинство, а в случай че не съумеят, ще изискат предварителни парламентарни избори.

" Оставка във Facebook "

Депутатът от ИК на ВМРО-ДПМНЕ Драган Ковачки на конференция в централата на партията оцени изказването на Заев за оставка като блъф, като го назова " оставка във Facebook “.

" Самият Зоран Заев съобщи, че в случай че загуби тези избори, ще подаде оставка. Заев безапелационно загуби в цялата страна и разгласи, че се отдръпва. От това изказване до през днешния ден виждаме по какъв начин клиентелистите и неговите почитатели готвят среда за неоттегляне и не вдишване на отговорност. Зоран Заев още веднъж блъфира и остана с Facebook оставка, само че не внесе писмо до Народното събрание. Това демонстрира, че оставката на Заев е същата като оставката на Филипче, той я е подал, с цел да не бъде призната и тогава ще избегне отговорност “, сподели Ковачки.

Сегашното парламентарно болшинство от 62 депутати е формирано от водената от СДСМ коалиция, която включва БЕСА, НСДП, ЛДП, ДОМ, Демократичен съюз, ВМРО-НП, Партия на пенсионерите, Сръбска партия в Македония, Демократическо придвижване на турците, Партия за деяние на турците, ДСИ и ДПА.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР