Журналистите трябва да се обединят на базата на ценности и

...
Журналистите трябва да се обединят на базата на ценности и
Коментари Харесай

Даниел Ненчев: Капанът на дигиталната среда е, че хората са едни допаминови хамстери


Журналистите би трябвало да се обединят въз основата на полезности и да бъдат антидот на дезинформацията и пропагандата. Това сподели журналистът Даниел Ненчев, който беше специфичен посетител на Антон Хекимян в епизод 11 на. Даниел Ненчев е и шеф на отдел „ Стратегическо развиване “ към БНР.

„ Капанът на обществените мрежи и на цифровата среда е, че хората са едни допаминови хамстери – влизаме, с цел да получим още от същото, слайдваме, превъртаме, харесваме, ангажираме се, реагираме прочувствено. Задълбочеността и професионалният инстикт да провериш обстоятелствата остават на полето на публицистиката. Трябва да си възвърнем доверието в тази борба и напъните ни би трябвало да бъдат двойни “, на мнение е Даниел Ненчев.

Антон Хекимян и Даниел Ненчев в студиото на Newsroom.
Снимка: Евгений Милов


Ценностите и „ журналистическите следствия на душата “

В диалога журналистът сложи акцент върху полезностите, тъй като по думите му това са нещата, които са пиедестал на всичко, което реализираме. Според него в тези смутни времена имено полезностите са разтърсени.

Даниел Ненчев е на мнение, че хората са склонни да оказват помощ. Не всички, само че има образци и те са значими, тъй като водят след себе си и други самодейни дейности към човещината.

Антон Хекимян и Даниел Ненчев в студиото на Newsroom.
Снимка: Евгений Милов


„ Ценностите кристализират по време на рецесии “

„ Ценностите кристализират по време на рецесии. Говоря за рецесията след пандемията, за рецесията след нея. За рецесията в нас, която пристигна от войната. В тези сложни времена ние би трябвало да внимаваме какво назоваваме рецесия – войната в действителност е рецесия, само че доста елементарно слагаме този етикет на всичко “, на мнение е журналистът.

„ Наричаме положението на страната икономическа рецесия. Не, икономическа рецесия имаше през 2008 година Сега постепенно и гладко се развиваме и сме в някакъв напредък. В България няма икономическа рецесия, а нечиста сделка с цените. Плашиха ни с извънредно сложната зима, само че не умряхме. Хората не са по улиците на барикади и по някакъв метод се оправяме “, сподели още Даниел Ненчев.

Антон Хекимян и Даниел Ненчев в студиото на Newsroom.
Снимка: Евгений Милов


По отношението на военния спор в Украйна и метода, по който се държат ръководещите, той съобщи, че популизмът, демагогията и това да искаш да угодиш на всички са невъзможни във времена на рецесия.

„ Трябва да заемеш ценностна позиция – ти си „ за “ живота или са „ за “ нещо друго, което е в сивия бранш. Ако не се съгласяваме, че човешкият живот е полезност, защо въобще приказваме “, добави Ненчев.

„ Идеи без граници “ и „ Диалози “

Антон Хекимян и Даниел Ненчев в студиото на Newsroom.
Снимка: Евгений Милов


Журналистът донесе със себе си две книги – „ Идеи без граници “ и „ Диалози “ на Ивайло Цветков-Нойзи. Ненчев е създател на първата книга, а на втората – съставител и редактор.

„ Идеи без граници ” събира най-хубавите изявленията на журналиста с български актьори със значими достижения по света. Поводът е 30-годишнината от началото на демократичните промени в България. Повечето от интервютата са оповестени в разнообразни български медии, а някои от тях са направени особено за книгата и излизат за първи път. Всички изявленията са от ХХI век.

В своите „ Диалози “ Нойзи стъпва като ослепителен ерудит върху античните сократически и платоновски „ разговори “, с цел да сътвори занимателен прочит на главните модерни проблеми през диалог с най-ярките представители на интелектуалната мисъл в България – от Харалан до Хазарта.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР