JPMorgan Chase, която е една от най-големите банки в света,

...
JPMorgan Chase, която е една от най-големите банки в света,
Коментари Харесай

JPMorgan представи нов ИИ модел за оценка на докладите на ФЕД по скалата от „ястреб“ до „гълъб

JPMorgan Chase, която е една от най-големите банки в света, показа модел на изкуствен интелект, основан на ChatGPT, който ще може да разтълкува данните в изказванията на Федералния запас на Съединени американски щати, оповестява Bloomberg. Тези отчети ще бъдат оценени от изкуствения разсъдък по канара, която JPMorgan назовава „ оценка от ястреб до гълъб “.

Икономистите на банката, ръководени от Джоузеф Лаптън, са обучили и упражнявали новия ИИ с изказванията и речите на ФЕД през последните 25 години. Те установяваха, че ИИ може да бъде потребен за евентуалното прогнозиране на измененията в политиката на ФЕД. Така да вземем за пример, в случай че моделът покаже повишаване на по този начин наречените ястребовите настроения измежду представителите на ФЕД сред съвещанията, идващото изказване ще стане „ по-ястребово “ и доходността на едногодишните държавни облигации ще се увеличи.

„ Предварителните резултати са окуражаващи “, пишат Лаптън и сътрудниците му в късото изказване, съпътстващо представянето на модела с изкуствен интелект.

Този инструмент е следващият опит в безкрайното търсене на търговски преимущества на Уолстрийт. Това е една от първите реализации на технология, създадена от OpenAI, на Уолстрийт. Преди това през месец април две изследвания демонстрираха, че ChatGPT може с огромна акуратност да дефинира дали изказванията на ФЕД са ястребови или гълъбови (нападателни или миролюбиви), или – дали отчетите са били положителни или неприятни за акциите.

Очаква се идната седмица Фед да увеличи главния си лихвен % с още 25 базисни пункта до 5,25%, съгласно осреднените прогнози на икономистите, оповестена от Bloomberg.

Според изкуствения разсъдък на JPMorgan, ФЕД с доста огромна възможност ще увеличи лихвените проценти с най-малко 10 и най-много 25 %. Всъщност това ще бъде първият тест на този ИИ.

И още, през идващите месеци се чака изкуственият разсъдък да стартира да се образова и да работи с данните от Европейската централна банка и Английската централна банка, като по-нататък ще разшири опциите си до над 30 централни банки по света.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР