Животът ни показва, че неприятни събития с дома се случват,

...
Животът ни показва, че неприятни събития с дома се случват,
Коментари Харесай

Как да получите обезщетение при авария вкъщи

Животът ни демонстрира, че неприятни събития с дома се случват, и то нерядко – било то наводняване от проливни дъждове или от скъсана връзка на пералнята, счупени от градушка прозорци, опожарени стени и мебели поради късо съединяване, повреден покрив поради плевел вятър и така нататък Именно в тези обстановки ясно си даваме сметка за смисъла и изгодите от застраховката за дома. Тогава тя „ влиза в деяние “ и ни разрешава бързо да възстановим загубите и продължим нормалния си метод на живот.

За да сте сигурни, че може да разчитате на застрахователната отбрана, е значимо да знаете по какъв начин да постъпите при положение на събитие и по какъв начин да заведете рекламация за обезщетение, изясняват специалистите от Асоциация на българските застрахователи. Тази информация е налична в общите условия по полицата, като там са посочени съответните условия и периоди. Но преди да „ задвижите “ вашата застраховка, ви съветваме да се уверите, че настъпилото събитие е включено в покритите по нея опасности - просто вижте още веднъж изискванията. Например, в случай че става въпрос за вреда от земетресение, то този риск би трябвало да попада в покритието на полицата. В противоположен случай няма по какъв начин да очаквате обезщетение.

Ето кои са главните 5 стадия, през които се минава при положение на рисково събитие, с цел да получите обезщетение по полицата ви за дома:

1.            Уведомете навреме вашия осигурител, а в случай че събитието го постанова и съответните институции

Ако естеството на събитието го изисква, неотложно би трябвало да уведомите способените органи - полиция, пожарна и други. Важно е също да вземете ограничения за ограничение на вредите, в случай че това е използвано или допустимо. Например, при наводняване от щета на ВиК апаратура се пробвайте да спрете водоподаването в парцела, при пожар можете да се опитате да го потушите или ограничите, до момента в който дойдат пожарникарите.

Заедно с това оптимално бързо би трябвало да уведомите застрахователя си за настъпването на рисковото събитие. Конкретните периоди са разказани в  общите условия на полицата ви, като те могат да са разнообразни при обособените компании. Най-често условието е това да стане в границите на 24 часа до 3-5 дни от настъпване на събитието, според от типа му. Например, при кражба всекидневно изискването е това да стане в границите на 24 часа.

Запазете положението на повреденото имущество, не се опитвайте да го ремонтирате или възстановявате в предходния му тип, до момента в който не бъде осъществен оглед от застрахователя и вероятно от съответния способен орган.
 istock istock
2.            Заведете писмена рекламация за обезщетение, като приложите всички нужни документи, свързани със събитието и вредите от него

Ясно е, че с цел да получите обезщетение, би трябвало да отправите рекламация към вашия осигурител. Тя е в писмен тип, като можете да я заведете в офис на компанията, да я изпратите по пощата с противоположна квитанция или да я пратите по мейл, посочен от вашия осигурител. Има компании, които оферират опция да заведете вредата онлайн посредством специфичен раздел в уеб страницата им.

В претенцията опишете събитията, свързани с настъпването на събитието, както и вредите, породени на имуществото ви в тази връзка. Изисква се също да предоставите цялостни и точни данни за банковата сметка, по която да се преведе компенсацията. Следва да предоставите и документ за благосъстоятелност. Някои компании не изискват подобен при по-малки вреди - проверете дали това е годно във вашия случай.

В взаимозависимост от типа на събитието към претенцията се ползват документи, с които се откриват събитията към него, както и нанесените вреди. Например, при пожар се изисква служебна записка от работа за пожарна сигурност и отбрана на популацията, при стихии, градушки – от хидрометеорологична работа, при земетресение - сеизмологичен институт, при обири, злоумишлени дейности на трети лица - Министерство на вътрешните работи, проверяващи органи. Различни могат са документите, с които удостоверявате вредите от събитието – фотоси, чертежи, експертизи, протоколи, описи с изчезнало имущество и т.н. 

3.            Установяване и оценка на вредите

Два са главните способи за оценка на нанесените по парцела вреди – по документи и посредством оглед от движимости лица на застрахователя. Първият метод – по документи – всекидневно се ползва при по-малки по мярка вреди, да вземем за пример под 1000 лева, и при документално утвърждение за това от страна на застрахователя. От вас се чака да визиите изрядни документи за осъществени действия по премахване на вредите, да вземем за пример фактури, стокови разписки и други. Застрахователят има право да ревизира осъществените работи. Вторият метод – посредством оглед на място от движимости лица  – се ползва при по-значими вреди и/или при характерни особености към зародилото събитие. Съставя се списък на установените вреди, въз основа на който се пресмята дължимото обезщетение. Има и застрахователи, които дават алтернатива за виртуален оглед – посредством смарт телефон или таблет.
 istock istock
4.            Определяне размера на компенсацията

Смисълът на застраховката на дома е посредством компенсацията да го върнете в такова положение, в каквото е бил преди рисковото събитие, а не да спечелите или доста подобрите положението на парцела. Затова размерът на компенсацията отразява действително нанесените вреди, по този начин както са оценени от специалистите на застрахователя. Те базират оценките си на справедливи индикатори и употребяват общоприети справочници за цените в строителството. Ако имуществото ви е изцяло унищожено вследствие на събитието, то тогава вредата е „ тотална “. В този случай се изплаща обезщетение в размер на застрахователната сума по полицата.

Как да получите пари, в случай че съседът ви наводни

При частична вреда, компенсацията отразява действителните загуби, като върху размера му оказват въздействие някои спомагателни фактори, измежду които:

-              Лимит на отговорност по даден риск: Ако сте застраховали движимото си имущество на предел от 5000 лева, то това е и максимумът, който може да получите, без значение, че изгорялата ви мебелировка, да вземем за пример, коства 20 000 лева
 
-              Базата за образуване на компенсацията, според изискванията по вашата лавица: Основните разновидности са два – на възстановителна стойност и на действителна стойност. Първият - на възстановителна стойност - най-общо значи, че се изплаща обезщетение в размер, задоволителен да възстановите повреденото или унищоженото имущество. При образуване на компенсации на база „ действителна стойност “ се регистрира овехтяването на имуществото и в тази връзка сумата, която се изплаща, се понижава със съответния % на овехтяване.
 
-              Наличие на изискването „ самоучастие “ по дадени опасности: То значи, че участвате с избрана сума или до избран процент  в размера на компенсацията. Например, в случай че застрахователната сума по риска „ земетресение “ по вашата лавица е 50 000 лева, а самоучастието е 2%, т.е. 1 000 лева.  В случай на рисково събитие застрахователят ще поеме горницата над 1000 лева
 
-              Наличие на изискването „ първи риск “: То значи, че застрахователят поема отговорност за обезщетяване в цялостен размер на понесените загуби вследствие на първото застрахователно събитие през интервала на застраховката, само че в границите на застрахователната сума. Например, наводняване от горния етаж предизвиква вреди във Вашия апартамент на стойност 5 000 лева Застрахователят ще заплати това обезщетение в цялостен размер, само че в случай че в периода на полицата се случи друго събитие, идващото обезщетение няма да покрива в цялостен размер вредите.
 
 istock istock
-              Наличие на подзастраховане, т.е. парцелът е застрахован на сума, по-ниска от действителната му стойност. Обичайна процедура е в застрахователните контракти да попада законовото изискване за съразмерно обезщетяване, т.е. компенсацията се дефинира съгласно съотношението сред застрахователната сума и действителната (действителна или възстановителна) стойност на имуществото. И в това има логичност – вие плащате награда, по-ниска от нужната за пълноценна отбрана и по тази причина може получите съразмерно по-нисък размер на обезщетение. Например, домът ви коства 150 000 лева, а имуществената ви лавица е за 75 000 лева и сте платил съответната по-ниска награда. Случва се вреда за 10 000 лева Заради съществуването на подзастраховане застрахователят е в правото си да не заплати цялостния размер на вредата, а пропорционална част от нея.
 
Всички разказани нагоре условия и фактори, влияещи върху размера на компенсацията, са разказани в изискванията по вашата лавица. Затова е в действителност значимо да се информирате за тях още, когато купувате застраховката. Тогава може да ги коригирате или измененията, с цел да дават отговор по-добре на потребностите и упованията ви. Помощ и насоки може да получите от вашия осигурител.
 
5.            Изплащане на компенсацията

Застрахователното обезщетение се изплаща по банков път в период до 15 работни дни, считано от датата на показване на всички документи, нужни за определяне на събитието и размера на заплащането.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР