Житието на свети Кирил написал неговият ученик свети Климент Охридски

...
Житието на свети Кирил написал неговият ученик свети Климент Охридски
Коментари Харесай

14 февруари - успение на свети Константин-Кирил Философ

Житието на свети Кирил написал неговият възпитаник свети Климент Охридски
На този ден е умрял свети Константин-Кирил Философ. Той е прочут с второто си име дружно с брата си Методий, с който дали на славянските нации писмеността и първите преводи на свещените книги на техния език.

Завършил Магнаурската школа в Цариград, Константин след това преподавал в нея, а императорът му възлагал и задачи в други страни. Но по-късно Константин се отдръпнал в манастир на планината Олимп, Мала Азия, при свети Методий, където двамата направили епохално дело - основали славянската писменост и първите преводи на свещените книги на славянобългарски език.

После братята били изпратени от император Михаил ІІІ в Моравия и Панония, с цел да учат на християнската религия тамошните славяни посредством проповед и книжнина на бащиния им език. Но по този начин засегнали ползите на локалния клир, зависещ на Рим, и двамата братя трябвало да отидат да защитят своето дело пред самия римски папа.

Там свети Константин тежко болен, приел монашество с името Кирил и безшумно умрял на 14 февруари 869 година Сам папа Адриан направил погребението му в църквата " Св. Климент Римски ". Житието на свети Кирил написал неговият възпитаник свети Климент Охридски, напомня Българска телеграфна агенция.

Преподобният Авксентий бил родом от Сирия и живял през V век. Отначало служел в дворцовата стража в Цариград, само че мирният му манталитет и любовта към наблюдателен живот го подтикнали да стане духовник. Оттеглил се в планина, в област Витиния, в Мала Азия, и се занимавал с четене на Свещеното Писание и съчинения на светите отци.

Заради богословските му знания бил поканен на Четвъртия космополитен синод в 451 година в град Халкидон (днес Кадъкьой, в азиатската част на Истанбул), където осъдили учението на Евтихий (той учил, че Христос има единствено божествена същност).

След това траял да живее като аскет в молитва и пост. Свети Авксентий се упокоил в мир след 470 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР