Жителите на село Скутаре втори месец не смеят да мигнат

...
Жителите на село Скутаре втори месец не смеят да мигнат
Коментари Харесай

Тревога в Скутаре! Селото не мигва заради затлачена река, де...

Жителите на село Скутаре втори месец не смеят да мигнат и дежурят по крайбрежията на локалната река Аврамица, с цел да следятдали се повишава равнището на водата. Причината е, че коритото й е обрасло с растителност и локалните хора се опасяват, че при продължителни дъждове може да ги сполети ориста на Трилистник и Карловските села, описа пред " Марица " кметът Стоян Добрев. Лично той върви по няколко пъти дневно да оглежда коритото.

Община " Марица ", под чиято шапка е селото, има квалифициран план за почистването на реката и чака отпущането на средства.  Няколко такива са правени и подавани в годините обратно, само че безуспешно. За да опази селото от наводнения общината  със свои средства почистила преди няколко години коритото на реката. Днес обаче то още веднъж наподобява на джунгла.

" С дрон направихме фотоси и картинката е страшна, напряко не се вижда, че има река ", описа кметът. Той напомни, че последното наводняване в селото било преди 4 години. Тогава локалните с чували градили насипи, с цел да държат водата в коритото на реката. 

Ако не се вземат незабавни ограничения, може да ни сполети ориста на Трилистник, предизвести Добрев. И изясни, че най-ниската и застрашена част на селото е центърът и учебното заведение.

" От два месеца в селото за нищо друго не се приказва, хората ги вълнува и следят непрестанно реката. Всеки ден питаме в прилежащите села по какъв начин е ситуацията и дали равнището се повишава. Засега няма заплаха, успокои кметът на Скутаре.

Междувременно стана ясно, че мощен вятър бушува в селата към Пловдив тази заран. Стихията сътвори неприятности на селскостопански производители, като раздра найлона на оранжерии. 

Снимката е илюстративна
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР