Жителите на пловдивското село Трилистник излизат на мирен протест в

...
Жителите на пловдивското село Трилистник излизат на мирен протест в
Коментари Харесай

В Трилистник обявяват бойкот на изборите заради непочистеното корито на Стряма, в неделя селото излиза на протест

Жителите на пловдивското село Трилистник излизат на кротичък митинг в неделя, поради непочистеното корито на Стряма. Именно обраслото с гъста растителност дъно на реката стана причина за скъсването на дигата на няколко места и заливането на селото в ранните часове на 3 септември.

Протестът на жителите на Трилистник ще се състои на моста на Стряма в 12 часа. Той е предизвикан от близо 10-годишното безучастие на виновните институции. Решението за провеждането му беше взето с единогласие на общоселското заседание късно нощес в читалището на селото.

Малко повече от 6 месеца от заливането на Трилистник обстановката с коритото на реката е същата, каквато еи в последните близо 10 години – локалните не престават да се питат река или гора е Стряма, минаваща през селото. А страховете им се усилват от наближаващото снеготопене и идните дъждове.

„ Ако до 10 дни не получим безапелационен отговор по кое време действително ще стартират дейности по почистването на коритото на река Стряма, то призоваваме всички дружно да бойкотираме изборите и на 2-ри април да не упражним правото си на избор. Притесненията ни, че Трилистник може още веднъж да бъде залято, са големи и напълно действителни “, обявиха пред Дарик хората след събранието.

Чрез митинга в неделя те желаят да подбуден институциите най-сетне към отговорност и обезпечаване на нормалносъществуване на хората в селото, без да се постанова да живеят в непрестанен боязън от това, че ще и се наложи още веднъж да се избавят от огромната вода, а покъщнината им, огромна част от която към момента не са възстановили, ще бъде изцяло унищожена.

Жителите на Трилистник приканват и хората от прилежащите села да поддържат митинга им, тъй като идващият път реката може да залее и техните обитаеми места.

Пред Дарик регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев съобщи, че е в непрекъсната връзка с министъра на земеделието Явор Гечев и изрази убеденост, че в най-скоро време казусът с почистването на коритото на реката ще бъде решен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР