Жителите на Божурище срещу планиран добив на цветни метали в

...
Жителите на Божурище срещу планиран добив на цветни метали в
Коментари Харесай

В Божурище готвят протести заради проучвания за добив на цветни метали

Жителите на Божурище против плануван рандеман на цветни метали в региона. Днес те внесоха писмо с възражения до Министерството на енергетиката и останалите виновни институции.

Канадска компания е получила позволение за изследване на терена още през 2018-та година, само че до момента към момента не е почнало проучването на региона. Освен че са срещу построяването на мина, жителите на региона не желаят там да стартират и сонджи, тъй като има заплаха от замърсяване на водата, заяви Българска национална телевизия.

От компанията вложител обясниха,че към момента са на първичен стадий от изследователската активност и към момента не са ясни местата, където ще бъдат сложени сондите. Такива обаче ще има.

" Веднъж като определим тези цели за сондиране, там се минават процедури за разрешния от УАГ, общински, всевъзможни ", изясни Даниел Маринов, геолог във компанията вложител.

Геолозите от канадската компания обясниха и че за сондажите не се употребяват химикали, а глина и демонстрираха какво съставлява сондажната ядка.

" Абсолютно безвредни глини се употребяват за сондирането. А що се отнася до подземните води, тъй като това са главните страхове, до момента не сме имали случай в целия свят от проучвателно сондиране да се замърсят подземните води, дори сме намирали вода тук-там, където има дефицит ", сподели Даниел Маринов, геолог във компанията вложител.

Основните изследвания са за мед, като не е изключено в региона да бъде открито злато, споделиха още от компанията и обясниха че възможностите са дребни и към този момент няма инвеститорки планове за построяването на мина. Хората от региона обяче са недоверчиви и наблюдават всяка стъпка на компанията вложител. Направили са подписка, провеждат митинги и учредяват гражданско съдружие срещу златодобива.

" Всички на територията на Божурище са срещу тези дейности, още повече са срещу тези дейности да бъдат докарани до край- да се нпарви мина за златодобив ", сподели Веселин Денев, гражданско съдружие срещу златодобив в Златуша.

Канадската компания за рандеман за цветни метали към този момент има няколко площадки в Бълграия. Затова и хората считат, че в случай че се стигне до строителството на мина край Божурище и тя ше бъде по открит прийом.

" При тази технология, когато се обработва на място, макар статанието на инвеститота се употребява химия и част скалната маса остава нечиста ", уточни Георги Андонов.

Проектът " Златуша " е с обща повърхност 195 кв. км и се намира на към 5 км от находището " Милин камък ", там друга компания към този момент построи мина за златни руди, следва откриването ѝ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР