Жертвите на домашно насилие могат да получават статут на бежанец

...
Жертвите на домашно насилие могат да получават статут на бежанец
Коментари Харесай

Жертвите на домашно насилие могат да получават статут на бежанец: Съдът в Люксембург

Жертвите на домашно принуждение могат да получават статут на емигрант – това постановява в свое тълкувателно решение Съдът на Европейски Съюз в Люксембург. Решението е произнесено по питане на България. Казусът касае туркиня от кюрдски генезис, потърсила интернационална протекция у нас, откакто е била подложена на домашно принуждение, съобщи БНР.

Хронология на казуса    

Отказът на Държавната организация за бежанците да даде интернационална протекция на дамата е довел до сезиране на Административния съд, който пък е изискал пояснение от Съда в Люксембург. Фондация " Достъп до права " е предоставила правна помощ на дамата, чийто психотерапевт я насочил към фондацията.

Било е признато, че " домашното принуждение, насилствения брак, на който е била подложена, са битови проблеми от престъпен темперамент ", които са отвън предмета на бежанското право, разясни Валерия Иларева за отхвърли на Агенцията за бежанците. Тя означи, че в началото този отвод е бил доказан на две правосъдни инстанции у нас.

Благодарение на намесата на неправителствената организация са били предоставени доказателства, че страната на генезис на дамата не може да ѝ даде ефикасна протекция против гонене от недържавни субекти, каквито се явяват някогашният ѝ брачен партньор и родното ѝ семейство, считащи, че напускайки брака си, дамата е нарушила достойнството на фамилията, акцентира Иларева.

Ролята на Съда в Люксембург е единствено да пояснява правото на Европейски Съюз, посочи тя. По думите ѝ, решението е историческо, тъй като за първи път този съд се произнася по подобен въпрос точно по наше питане.

Тези дами съставляват избрана обществена група, която влиза в обсега на бежанското право, счита съдът.

Какво следва?

Националният съд ще прегледа самостоятелните обстоятелства по делото в светлината на тълкуването на правото на Европейски Съюз, което дава Съдът в Люксембург, разясни Валерия Иларева в предаването " Преди всички ".

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР