Жена от Израел е първият човек, получил синдрома на разбитото

...
Жена от Израел е първият човек, получил синдрома на разбитото
Коментари Харесай

Жена обърка уасаби с авокадо, попадна в болница

Жена от Израел е първият човек, получил синдрома на „ разрушеното сърце “ от храна – откакто е обърква огромно парче уасаби с естествена по мярка порция авокадо.

Жената в края на шейсетте си години се появила в незабавното поделение с болки в гърдите, откакто била на женитба, оповестяват лекарите в BMJ Case Reports 2019. По време на празненството тя вижда на масата нещо, което взема решение, че е дип от авокадо, и си взима малко. За страдание, както удостоверили вкусовите ѝ рецептори, а по-късно и болките в гърдите, това в действителност било „ огромно количество “ – с размер на чаена лъжичка – паста уасаби („ пикантен “ японски кореноплоден зарзават от същото семейство като горчицата и репичките).

Пет минути по-късно тя почнала да усеща неочакван напън в гърдите си, който се популяризирал и в ръцете ѝ. Това продължава няколко часа, само че дамата взема решение да остане на сватбата и в последна сметка болката почнала да отшумява. На идващия ден обаче тя усеща дискомфорт и уязвимост, поради което търси здравна помощ.

Лекарите изключват сърдечна непълнота, само че ЕКГ демонстрира дисфункция на лявата й камера. Така се открива, че дамата има „ синдром на разрушеното сърце “.

„ Такоцубо кардиомиопатията, известна още като „ синдром на разрушеното сърце “, е дисфункция на лявата камера, която нормално се появява при по-възрастни дами след неочакван мощен прочувствен или физически стрес “, изясняват създателите в отчета за случая.

Синдромът на разрушеното сърце краткотрайно визира способността на сърцето да изпомпва дейно кръвта в системата ви, като провокира признаци, сходни на тези при сърдечен удар. Той е документиран за първи път преди повече от 20 години от японски откриватели. Обикновено се провокира от мощен психически или физически стрес и за пръв път е разпознат при дами, претърпели прочувствено травматично събитие, да вземем за пример гибелта на брачен партньор, макар че е документиран и при хора, които претърпяват всевъзможни прочувствени контузии. Една 61-годишна жена от Тексас, да вземем за пример, е диагностицирана с това положение след гибелта на кучето ѝ през 2017 година

Официалното му название също има извънредно значение. „ Лявата камера демонстрира световно уголемение с базално стесняване, като образува формата на буркан с тясно гърло, употребен в Япония за хващане на октоподи (такотсубо). “

Изследователите допускат, че това е първият случай, в който положението е провокирано единствено от потреблението на храна. Предишни отчети разказват обвързваното с храна такотсубо като породено от анафилаксия (сериозна алергична реакция), а не от самата храна.

„ Доколкото ни е известно, това е първият отчет за кардиомиопатия такоцубо, провокирана от потреблението на уасаби “, споделят създателите в изследването.

Състоянието се смята за относително доброкачествено – макар че могат да зародят затруднения като белодробен оток и аритмии – и дамата се е възстановила добре след лекуване с АСЕ инхибитори и бета-блокери. Тя е изписана и се възвръща изцяло в границите на един месец.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР