Жан-Мари льо Пен, ветеранът и бивш лидер на крайната десница

...
Жан-Мари льо Пен, ветеранът и бивш лидер на крайната десница
Коментари Харесай

Ветеранът от френската крайна десница се възстановява след сърдечен удар

Жан-Мари льо Пен, ветеранът и някогашен водач на крайната десница във Франция, се усеща " добре " в болница след лек сърдечен удар .

Това заяви за Агенция Франс Прес неговата щерка и наследница Марин льо Пен в неделя.

Бащата и дъщерята през последните години претърпяха съществени обществени политически и персонални разриви, до момента в който Марин льо Пен се опитваше да трансформира крайната десница в избираема и конкурентна мощ във Франция .

Нейният 94-годишен татко, който през последните години смущаваше най-малката си щерка с мнения, постоянно е имал пристъпи на неприятно здраве и в този момент рядко се изрича обществено.

През февруари 2022 година той също беше приет в болница след сходна нерешителност.

" Той се оправя добре и благодаря на всички, които се интересуваха от здравето му " , съобщи Марин льо Пен, която загуби от Еманюел Макрон на последните два президентски избора във Франция.

" Все още не съм го видяла и ще го направя скоро, само че той се оправя добре и това е най-важното ", сподели тя.

Тя добави, че татко ѝ, който беше приет в болница в събота, ще се нуждае от някои контролни прегледи, защото до 95-ия му рожден ден остават единствено няколко месеца .
 Жан-Мари Льо Пен се причисли към неофашистка партия
Жан-Мари Льо Пен се причисли към неофашистка партия

Алианс за мир и независимост - група от европейски крайнодесни партии

Жан-Мари Льо Пен, който пет пъти се е кандидатирал за президент, провокира шокови талази във Франция през 2002 година, когато победи социалистическия министър-председател и стигна до втория тур на изборите против президента Жак Ширак.

Бившият парашутист е съосновател на Националния фронт (НФ) - по-късно преименуван на Национално обединяване (НО) от щерка му Марин - и в продължение на десетилетия се противопоставяше на имиграцията.

Макар че политическата му орис внезапно се променяше в продължение на повече от половин век - поради неприкрития му расизъм го назоваха " дяволът на републиката " - един път той се похвали, че възходът на крайната десница в Европа демонстрира, че концепциите му са станали известни.
 Евросъдът постанови Жан-Мари льо Пен да върне на Екологичен потенциал €320 хиляди
Евросъдът постанови Жан-Мари льо Пен да върне на Екологичен потенциал €320 хиляди

Льо Пен би трябвало да върне повече от 320 000 евро

По-късно щерка му се опита да почисти имиджа на партията и през 2015 година го изхвърли от нея поради изявлението му, че Холокостът е просто " подробност " от историята.

Оттогава насам партията е направила обилни пробиви в европейската и френската политика.

Марин льо Пен получи рекордните за крайната десница 23,15 % от гласовете на президентските избори през 2022 година и въпреки че още веднъж загуби от Макрон на втория тур , беше доста по-конкурентна, в сравнение с през 2017 година

На последвалите парламентарни избори партията завоюва 89 места в Народното събрание, трансформирайки се в главната опозиционна мощ в камарата на страната.
 Жан-Мари льо Пен: Марин би трябвало да подаде оставка като водач на „ Националния фронт ”
Жан-Мари льо Пен: Марин би трябвало да подаде оставка като водач на „ Националния фронт ”

Националният фронт с две огромни провали

Междувременно анализатори настояват, че Марин льо Пен е една от главните бенефициенти на рецесията към пенсионната промяна на Макрон, което я приближава до спечелването на Елисейския замък на изборите през 2027 година

Макар и да се опълчва твърдо на промяната, партията не е приела и стачките и митингите, ръководени от левицата .
 €5000 санкция за Жан - Мари льо Пен
€5000 санкция за Жан - Мари льо Пен

Пен е бил осъждан минимум осем пъти

В различен добре прочут фамилен спор Марин льо Пен предходната година се скара и с племенницата си Марион Марешал, внучка на Жан-Мари льо Пен, откакто тя се причисли към конкурентната крайнодясна секта на Ерик Земур преди президентските избори.

Сега Марин льо Пен е предала управлението на партията на Жордан Бардела - на 27 години, чийто сътрудник е Нолвен Оливие, друга внучка на Жан-Мари льо Пен.

Тя обаче остава любимец за номинацията на крайната десница на изборите заа президент през 2027 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР