Жълтокоремната бумка със сигурност ще спечели сърцата и на най-непоклатимите

...
Жълтокоремната бумка със сигурност ще спечели сърцата и на най-непоклатимите
Коментари Харесай

За какво са ѝ на тази дребна жаба зеници във формата на сърца

Жълтокоремната бумка сигурно ще завоюва сърцата и на най-непоклатимите фенове на жабите, защото е очарователно малко земноводно…. Не е несъмнено какво тъкмо значи тази форма във връзка с зрението на жабата; поразителното многообразие на формата на очите на тези животни ни научи, че досегашните асоциации, които сме правили, сред нея и метода на живот може да не се отнасят за земноводните.

 BombinaVariegataJuv

Жълтокоремните жаби, Bombina sp., са добре приспособени за живот в калта, защото от горната страна са кафяви, а коремът им е блестящо жълт, както можете да предположите. Те спят зимен сън за дълъг интервал от време, след което се появяват напролет за брачния сезон.

Та до момента в който търсят любовта, зрението им се направлява от зениците с формата на сърце, които са единствено една от многото странни форми, следени при безопашатите земноводни – групата земноводни, която обгръща жабите.

 Anura Diversity

Разред Безопашати земноводни (Anura)

Проучването взема решение да навлезе в странния свят на формата на зениците на Anura, като преглежда изображения на 3200 типа и по този начин разкрива, че те са извънредно пластични структури, които заемат седем съществени форми. Не откриват забележителна връзка сред формата на зеницата и навиците на животните, като се изключи това, че водните наподобява по-често имат кръгли зеници.

„ Някои създатели тестваха връзката сред формата и дневната интензивност за някои амниоти – пишат Н. Червино и сътр. “ Те демонстрират забележителна корелация сред зениците и екологичната ниша (дневна интензивност, метод на хранене), при която растителноядните бозайници евентуално имат хоризонтални зеници, дневните хищници – кръгли, а нощните хищници – отвесни прорезни зеници. Нашите резултати обаче демонстрират, че при анораните тези изводи не са годни, което демонстрира нуждата от изследване на други евентуални фактори за еволюцията на очите. “

Един от тези създатели е основният откривател Марти Банкс от Лабораторията Банкс, лабораторията за разбиране на образното пространство на Калифорнийския университет в Бъркли, който декларира, че в изследваните от тях форми има любопитно отклоняване. „ Има едно доста ясно изключение, за което нямаме пояснение: мангустата “, споделя Банкс. „ Това е дребен месояден бозайник, който има очи в предната част на главата си. Така че бихте очаквали те да имат или отвесна зеница, или кръгла зеница. Но тя им е хоризонтална. Това животно въобще не се вписва в нашата визия. “

Сърцевидна или хоризонтална, ясно е, че в зеницата има освен това, в сравнение с се вижда на пръв взор.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР