Изявление на собственика на Екс, Тесла и Старлинк Илон Мъск,

...
Изявление на собственика на Екс, Тесла и Старлинк Илон Мъск,
Коментари Харесай

Изявление на Мъск, че Китай смята Тайван за своя територия, провокира остра реакция на Тайпе

Изявление на притежателя на " Екс ", " Тесла " и " Старлинк " Илон Мъск, обвързвано с връзките сред Китай и Тайван, предизвика реакция в Тайпе, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Тайван " не е за обмен ", сподели тайванският външен министър Джоузеф Ву по отношение на изявление на Мъск за връзките сред Пекин и Тайпе.

" Тяхната (на Пекин) политика е да обединят Тайван с Китай. От тяхна позиция може би става дума за нещо като Хаваите или нещо сходно, за неразделна част от Китай, която случайно не е част от Китай най-много тъй като американският Тихоокеански флот стопира опитите за обединяване със мощ ", сподели Мъск на събитието Ол-Ин Съмит (All-In Summit) в Лос Анджелис тази седмица, видеозапис от което е оповестен в " Ютюб ".

Снощи тайванският външен министър Джоузеф Ву реагира на изказването на Мъск с обява в обществената платформа " Екс ", известна до наскоро като " Туитър ".

Тайванският представител предложи на Мъск да изиска от Китай " да даде достъп до " Екс " на китайския народ. Китайските управляващи блокират " Екс ", както и други западни обществени платформи като " Facebook ", отбелязва Ройтерс.

" Може би той (Мъск) си мисли, че ограничението на достъпа е добра политика, като да вземем за пример изключването на " Старлинк ", с цел да осуетиш украинското контранастъпление против Русия ", посочи Ву, имайки поради с информациите за случай на ограничение от Мъск на достъпа на украинските сили до системата за сателитен интернет " Старлинк " предходната година по отношение на искане на Украйна за подпомагане за нанасянето на удар по съветския флот, основан в Крим.

" Виж какво, Тайван не е част от Китайската национална република и сигурно не е за обмен! ", се споделя още в изказването на тайванския министър.

Това не е първият път, в който Мъск прави изказване за връзките сред Китай и Тайван, отбелязва Ройтерс.

Миналия октомври Мъск предложи напрежението сред Китай и Тайван да бъде преодоляно чрез предаването на Пекин на част от контрола върху Тайван. Тогава също последва гневна реакция от Тайпе, напомня Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР