Известно е, че Nvidia не произвежда компонентите, които самостоятелно разработва,

...
Известно е, че Nvidia не произвежда компонентите, които самостоятелно разработва,
Коментари Харесай

Nvidia стана най-големият разработчик на чипове в света по обема на приходите

Известно е, че Nvidia не създава съставените елементи, които независимо създава, а поверява производството им на контрактни производители, главният от които остава TSMC. Базовата добавена стойност обаче се оказва в сметките на Nvidia, което ѝ разрешава да удвои приходите си до $55,3 милиарда на фона на взрива на изкуствения разсъдък и да заеме първо място. Като цяло десетте най-големи разработчици на чипове са нараснали приходите си с 12% към края на 2023 година

Подобна статистика дава TrendForce. Според източника през цялата минала година десетте най-големи разработчици на интегрални схеми са нараснали общите си доходи с 12% до 167,6 милиарда $. Тези, които са съставили класацията акцентират, че точно впечатляващият растеж на приходите на Nvidia от 105% до 55,3 милиарда $ е обезпечил главната позитивна динамичност измежду първите 10 пазарни водачи, защото доста от нейните членове фактически регистрират спад в приходите си, до момента в който други като MPS, Will Semiconductor и Broadcom ги усилват с няколко %.

Qualcomm е на второ място заради спад в приходите с 16% до 30,9 милиарда. Между другото, Nvidia, която зае първото място в края на предходната година, усили пазарния си дял в парично изражение измежду най-големите разработчици на чипове от 18 до. 33%, тъй че делът му е предвидим в общата динамичност на приходите. Въпреки че резервира петата си позиция, Mediatek понижи приходите си с 25% до 13,9 милиарда $ и загуби четири процентни пункта от пазарната си позиция по отношение на своите съперници, задоволявайки се с 8% от пазара. Realtek, заради загуба от 19% в приходите по отношение на 2022 година, се смъкна от 7-мо на 8-мо място, само че в парично изражение пазарният му дял остана еднакъв на 2%.

По-нататъшното нарастване на известността на системите с изкуствен интелект, съгласно анализаторите на TrendForce, би трябвало да подтиква растежа на приходите освен в сървърния сегмент, само че и на пазара на потребителските устройства и смарт телефоните, защото съответните функционалности ще обхванат в процесорите за този вид устройства. В момента Nvidia управлява повече от 80% от пазара на чиповете за системите с изкуствен интелект. Приходите на Broadcom са нарастнали със 7% предходната година до 28,5 милиарда $, защото до 15% от чиповете в доставките са свързани с изкуствен интелект. Тази година обаче компанията чака двуцифрен процентен спад на приходите, поради сегмента на мрежовите системи за предпазване и решенията за широколентов достъп.

Приходите на AMD спаднаха с 4% предходната година до 22,7 милиарда $ заради продължаващите високи равнища на наличия в складовете и лимитираното търсене на лични компютри вследствие на пандемията. Само в сегмента на сървърните съставни елементи и вградените решения, приходите на AMD са нарастнали със 17%. Тази година главният мотор на приходите на компанията ще бъдат ускорителите Instinct MI300, които навлязоха на пазара през четвъртото тримесечие на предходната година.

Спадът на приходите на Qualcomm от 16% предходната година се дължи на слабото търсене на смарт телефоните, само че в този момент компанията залага на автомобилния сегмент, с цел да удвои главните си доходи до 2030 година Приходите на MediaTek спаднаха с 25% до 13,9 милиарда $ през предходната година, само че компанията има намерение да ги усили тази година посредством сегмента на смарт телефоните от висок клас, който употребява процесорите от семейството Dimensity 9300.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР