Известният с прозвището Автомобилът със 100 патента Traction Avant съчетава

...
Известният с прозвището Автомобилът със 100 патента Traction Avant съчетава
Коментари Харесай

Citroën чества 90-годишнината на легендарния „Автомобилът със 100 патента” Traction Avant

Известният с прозвището „ Автомобилът със 100 патента " Traction Avant съчетава най-модерните софтуерни решения на своето време. В допълнение към едноименната идея за „ предно предаване ", моделът се отличава със своята самоносеща каросерия, хидравлична спирачна система и ходова част с без значение окачване на четирите колела. Характерният, различим от пръв взор контур на каросерията ще остане паметен за няколко генерации автомобилни запалянковци.

Представеният за първи път пред аудитория на 18 април 1934 година под названието „ 7 " модел скоро добива популярност под името „ Traction Avant ", отразяващо концепцията му на задвижване Traction Avant се трансформира в пример във връзка с държанието на пътя и комфорта на возене и продължава да се създава до 1957 година Със своите многочислени софтуерни нововъведения Traction Avant и до през днешния ден въодушевява марката както по повод нововъведенията в региона на комфорта, по този начин и на високотехнологичните решения като цяло Citroën празнува 90-годишнината на Traction Avant - именитият модел на марката, показан публично пред аудитория в Париж на 18 април 1934 година. Създаден, с цел да впечатли необятната публика с софтуерните си новости и да възобнови активността на Citroën, наблягайки новаторския дух на марката, която през 1919 година първа в Европа внедрява всеобщото автомобилно произвеждане и остава в историята с голям брой изобретения и нововъведения измежду които колесно-гъсеничната машина през 1921 година, каросерията с напълно стоманена структура през 1924 година и моторите с „ плаващо " окачване през 1932 година. Първоначално новият модел излиза на пазара с комерсиалното наименование „ 7 " обвързвано с данъчната му оценка, само че бързо се снабдява с прозвището „ Traction Avant " или „ предно предаване " на френски, което отразява директно въведената от него софтуерна иновация във връзка с задвижването.

Traction Avant остава неповторим образец за хармонично обединяване на всички най-модерни механически решения за това време - предно предаване, каросерия със самоносеща структура, спирачна система с хидравличен привод и без значение окачване на четирите колела и ненапразно се смята за автомобила с най-хубаво, най-сигурно и най-комфортно държание на пътя. Traction Avant показва своите високотехнологични преимущества през целия интервал на производството и с цялостно право е именуван „ автомобилът със 100 патента ". Характерният му аеродинамичен дизайн, въодушевен от американските „ Streamline " каросерии, бързо го трансформира в емблематичен модел на Citroën, който устоя инспекцията на времето и до през днешния ден извиква в съзнанието приключенията на бойци от съпротивата и фамозни гангстери, увековечени в многочислени филми и комикси. Общият размер на продажбите на Traction Avant възлиза на близо 760 000 екземпляра, а производството му е дефинитивно прекъснато през 1957 година.

Моделът и до през днешния ден остава самобитна емблема на марката, въплъщавайки концепцията за налична за допустимо най-вече хора самостоятелна подвижност с отличен дизайн и комфорт. Тези полезности на марката не престават да бъдат годни и през днешния ден, отразявайки се в качествата на новия ë-C3, чиито софтуерни нововъведения вършат електрическата подвижност по-достъпна, както и във флагмана C5 X, който сплотява всички технологии в единна естетика и трансформира всяко пътешестване в чувство за безусловно успокоение.

Революционният Traction Avant - „ Автомобилът със 100 патента "

Когато при започване на 1933 година се взема решение за подмяна на показаните през октомври 1932 година модели Citroën 8, 10 и 15, Андре Ситроен си слага за цел да направи сериозен софтуерен пробив и да изпревари всички свои съперници, като пусне на пазара изцяло революционен в техническо отношение автомобил. Целта му е по този метод да си обезпечи най-малко двегодишна преднина и по този начин да избегне последствията на международната икономическа рецесия от началото на 30-те години, които тогава се усещат в цяла Европа. Това е главната причина новият модел да бъде толкоз друг и незабравим и да събере в себе си толкоз огромен брой софтуерни новости.

В процеса на проектирането са заложени условията за напълно стоманена, изцяло самоносеща структура на каросерията, която отстрани потребността от обособена носеща рама и намалява доста центъра на тежестта на автомобила. Предвидена е и система за предно предаване, моторът употребява газоразпределителен механизъм с горноразположени клапани и блок с обособени цилиндрови втулки, спирачната система е с хидравличен привод, а окачването на всички колела е без значение с торсионни пръти. Първоначалната концепция за потребление на автоматизирана трансмисия е отсрочена в първите серийни модели от 1934 година заради ограничавания във времето за планиране и внедряване в производството.

Освен с всички тези механически нововъведения, лишеният от обособена носеща рама Traction Avant се откроява блестящо измежду главните си съперници със своята ниска, аеродинамично завършена каросерия с обтекаеми линии и плоско дъно с ниско аеродинамично противодействие. И не на последно място по значимост - компактният модул, формиран от мотора и предавателната кутия в комбиниране с доста ниския център на тежестта на самоносещата структура, разрешава реализиране на оптимално систематизиране на тежестта. Първите журналистически мнения и усещания от професионални водачи показват същински екстаз от качествата и опциите на новия Citroën. Никога до този миг на пазара не е излизал автомобил, който да разрешава толкоз безвредно и леко шофиране при всевъзможни пътни условия и настилки. Поведението на пътя слага нови, доста по-високи от дотогавашните стандарти, реакциите на мотора са бързи и съответни, спирачките са мощни, а сигурността - в действителност безупречна.

Тези изключителни качества биват непрекъснато усъвършенствани в идващите години. През юни 1936 година да вземем за пример е внедрена нова кормилна уредба със зъбна рейка и пиньон, която обезпечава на Traction Avant спомагателна софтуерна преднина пред всички останали коли на пазара и дава своя принос за до блестяща и извънредно дълга кариера на модела, която завършва едвам през месец юли 1957 година.

Moделите и тяхното развиване от 1934 дo 1957 година

Моделът 7 - първият Traction Avant

Първата версия на Traction Avant се назовава 7 A и стартира да се създава на 18 април 1934 година. Моделът употребява четирицилиндров редови мотор с диаметър на цилиндъра и ход на буталото 72 x 80 милиметра, работен размер 1303 cм3 и оптималната мощ от 32 к.с. или 7 „ данъчни " конски сили. Това е единственият същински и автентичен „ 7 CV " Traction Avant!

Нeговият правоприемник 7 B е пуснат на пазара още през месец юни същата година. При него се употребява нов мотор с диаметър на цилиндъра и ход на буталото 78 x 80 милиметра, с което работният размер се усилва на 1529 cм3, а мощността нараства до 35 к.с. или 9 „ фискални " конски сили. Максималната скорост на 7 B доближава шеметните за това време 100 км/ч.

През месец юли 1934 години на бял свят се появява и спортната версия на модела 7, която носи показателя 7 S или 7 Sport. Под предния похлупак при нея работи мотор с работен размер 1910 cм3 (диаметър на цилиндъра и ход на буталото - 78 x 100 милиметра), който развива оптималната мощ 46 к.с. (11 данъчни к.с.) и дава опция за реализиране на оптималната скорост от 115 км/ч. Броени дни преди откриването на автомобилното ревю в Париж през месец септември 1934 година, версията 7 B е сменена от 7 C с в допълнение модернизиран мотор. Въпреки че оптималната мощ към момента е 9 „ фискални " конски сили, работният размер при него нараства на 1628 cм3 посредством увеличение на размерите на горивните камери до 72 x 100 милиметра диаметър на цилиндъра и ход на буталото. Реалната мощ към този момент е 36 к.с., а моделът поддържа умерено оптималната скорост от 100 км/ч. И най-после на тази серия, през месец февруари 1939 година 7 C получава нов мотор, наименуван „ 7 Economique ", при който разходът на гориво е понижен съществено с цели 10%. Производството на модел 7 завършва напролет на 1941 година.

Моделът 11 и неговата дълга кариера

Първият вид от серията 11 носи означението 11 A и излиза на пазара през месец август 1934 година - единствено месец след 7 S. На процедура той употребява точно неговия мотор с работен размер 1910 cм3 (диаметър на цилиндъра и ход на буталото - 78 x 100 милиметра) и оптималната мощ 46 к.с. (11 данъчни конски сили). Външно той се отличава от моделите от серията 7 по по-просторната си каросерия, чиито външни габарити са увеличени надлежно с 12 сантиметра на ширина и с 20 сантиметра на дължина.

През месец октомври 1934 година, на щанда на Citroën на автомобилното ревю в Париж e показан новият 11 AL, който идва да размени спортния 7 S. Моделът е прочут и като „ 11 Light " и сходно на своя предходник употребява каросерията на 7 и мотор 11 CV, само че се разграничава по по-високото си равнище на вътрешно съоръжение, особено за 11 A. През месец февруари 1937 година 11 A и 11 AL са сменени от 11 B и 11 BL. Едновременно с това е създадена и дребна серия от към 500 автомобила от серията 11 с означението 11 AM или „ осъвременен " вид на 11, при който се употребява мотор със особено осъществяване на цилиндровата глава.

През месец април 1938 година на пазара излиза многофункционална версия на 11, известна като 11 C или 11 Commercial. В техническо отношение тя е идентична с 11, само че е замислена като многоцелеви автомобил, който по избор може да се преоборудва в туристическа или лекотоварна настройка с потребен товар 500 кг. При С се употребява версията на каросерията с дълго междуосие, а откъм гърба се употребява хоризонтално разграничен на две елементи заден похлупак, улесняващ товаренето и разтоварването.

От месец март 1939 година в произвеждане е внедрен новият мотор 11 Performance, който задвижва всички модели в серията 11. Мощността при него е увеличена от 46 на 56 к.с.

Последната софтуерна еволюция на моделите 11 B, 11 BL и 11 C е показана през месец май 1955 година и е обвързвана с внедряването на новия мотор с обозначение 11 D. При него оптималната мощ нараства до 68 к.с. и го трансформира в директен предходник на моторите на бъдещите DS 19 и ID 19.

Производството на моделите от серия 11 в завода на Citroën в парижкия Ке дьо Жавел завършва на 25 юли 1957 година. Това е последната серия на Traction Avant, от който за интервал от малко повече от 23 години са създадени общо 758 948 автомобила от всички версии и разновидности.

Моделът 22 или „ Мистерията на Ке дьо Жавел "

Най-престижният и най-загадъчният измежду всички разновидности на Traction Avant и до през днешния ден си остава 22. Това е автомобил от висшия клас, показан на автомобилното ревю в Париж през месец октомври 1934 година. Задвижва се от напълно нов мотор V8 с горноразположени клапани и размери на горивните камери, идентични с тези при мотора на 11 - диаметър на цилиндъра 78 милиметра и ход на буталото 100 милиметра. Работният размер е 3 822 см3, оптималната мощ е 100 к.с., а оптималната скорост доближава забележителните за това време 140 км/ч! Външно моделът се отличава с обтекаемото оформление на фаровете, маркираната с цифрата осем радиаторна решетка и забавния дизайн на двукомпонентната ризница. Произведени са единствено към двайсет пробни бройки, само че макар другите клюки и усилените изследвания и търсения на колекционери и историци през годините, всички те наподобява са окончателно изчезнали и изгубени...

Моделът 15 - „ Кралицата на пътя "

Макар да се отхвърля от развиването на плана 22, Citroën продължава да се стреми да показа и версии на Traction Avant във високия клас на пазара. Така през месец октомври 1938 година на бял свят се появява 15 Six. Името е красноречиво - новият модел се задвижва от напълно нов редови шестцилиндров мотор с работен размер 2867 cм3 и оптималната мощ 77 к.с. или 16 „ фискални " конски сили. Интересна и екзотична специфичност на този задвижващ елемент е въртящият се наляво колянов вал, която печели на новото попълнение в гамата обозначението 15 Six G. От позиция на външния дизайн, 15 Six наподобява съвсем по същия метод като 11 B. На процедура каросериите им са идентични, въпреки че инсталирането на новия, по-дълъг мотор изисква удължение на торпедото с 11 сантиметра, което придава на модела много отличителна, самостоятелна осанка. Мощният и спокоен задвижващ елемент предлага изключителни преимущества във връзка с динамичните характерности и комфорта, с помощта на които моделът бързо си печели прозвището „ Кралицата на пътя ".

През месец септември 1947 година посоката на въртене на коляновия вал е изменена и 15 Six G е сменен от 15 Six D. Моделите от серията 15 Six реализират обилни триумфи след войната и се утвърждават като знаци на френските коли от висок клас, достигайки до самия връх на страната, където се употребяват с в действителност паметен статут. През месец май 1954 година на пазара се появява новият 15 Six с обозначение 6 H, при който окачването на задния мост употребява хидропневматична система с автоматизиран надзор на клиренса. На процедура става дума за следващото високотехнологично изобретение на Citroën - първообразът на революционното окачване, с което съвсем година и половина по-късно ще бъде оборудван новият DS 19. С стартирането на пазара на новата „ Кралица на Жавел ", през октомври 1955 година завършва дефинитивно и пазарната кариера на 15 Six.

Един автомобил, няколко разнообразни каросерии

При пазарната премиера на 7 през 1934 година, моделът се предлага както във версия седан с четири порти, по този начин и във разновидности спортно купе (или „ подправен " кабриолет) и кабриолет със сгъваемо челно стъкло (респ. „ роудстър " ). При излизането на пазара на серията 11 няколко месеца по-късно, гамата от разновидности на каросерията към този момент включва освен класическите седан, купе и кабриолет, а и забавна удължена версия на каросерията с шест странични прозореца. Тя може да бъде конфигурирана като фамилен автомобил със 7-9 места, като такси, като седан с 5-6 места, както и в продължен вид на каросерията в жанр петместно градско купе с четири странични прозореца. От месец април 1938 година 11 се предлага и в многофункционалната версия Commercial за товаро-пътническо-туристическа приложимост с петместно пътническо пространство и потребен товар 500 кг. Производството на купе-вариантите от сериите 7 и 11 завършва през месец септември 1938 година, до момента в който кабриолетите 7 и 11 не престават да се създават до месец ноември 1939 година.

Новият 15 Six дебютира на пазара през месец октомври 1938 година във версия седан с 5-6 места и едвам през месец май 1939 година, сходно на серията 11, към палитрата от разновидности на каросерията са добавени лимузина с 5-6 места и фамилна трансформация с 8-9 места. Произведени са и по-малко от дузина кабриолети 15 Six, само че този модел в никакъв случай не е пускан публично на пазара. След войната фамилните версии на 11 и 15 отсъстват от ценовите листи на Citroën до завръщането им в гамата през месец септември 1953 година, а производството на 11 Commercial е възобновено чак през месец март 1954 година. Последният създаден на 24 юли 1957 година Traction Avant, в действителност е фамилен вид на 11 B.

Постиженията на Traction Avant

Още с излизането си на пазара, Traction Avant стартира да се отличава със своите спортни подвизи и отличното си показване в разнообразни надпревари. Моделът провокира възторг и впечатлява журитата още с първата си поява на извънредно известните състезания за грациозност в Багател, Боа дьо Булон и Довил през лятото на 1934 година, където елегантните и аеродинамични линии на ниските и изискани криосерии във разновидности седан, кабриолет и купе съумяват да завоюват многочислени „ Големи награди ", „ Първи награди ", „ Награди за чудесно показване " и „ Награди на журито ".

През същата 1934 година, моделът потвърждава и своето софтуерно съвършенство и устойчивост, като дружно с екипажа на Франсоа Леко и Морис Пено реализира впечатляващи резултати в тежките и продължителни съревнования като Обиколката на Франция и Белгия, при която изминава 5 007 километра в границите на 77 часа, както и реализирането на първата пощенска връзка Париж-Москва-Париж с 3 200 километра, изминати за осем дни. От 22 юли 1935 до 26 юли 1936 година, под надзора на експерти от Автомобилния клуб на Франция, Франсоа Леко сяда самичък зад кормилото и изминава права с дължина 400 000 километра по пътищата сред Париж и Монте Карло, шофирайки приблизително по 1000 километра дневно!

С цветовете на известната марка моторни масла Yacco, спортният Traction Avant с името „ Розали 7 " (Rosalie VII) излиза на трасето на пистата Лина Молери и в интервала от 18 до 23 юли 1934 година слага общо пет интернационалните върха в клас Е, измежду които шестдневният със междинна скорост 111,183 км/ч и върхът на 10 000 благи с време от 14 часа, 43 минути, 14 секунди и 09 стотни при общо изминато разстояние от 16 093,420 километра. Друг спортен Traction Avant с името „ Розали 9 " (Rosalie IX), се впуска в проява на устойчивост и в интервала от месец март до месец май 1936 година се движи непрекъснато по естествената пътна мрежа с дилъри от комерсиалната мрежа на Citroën и професионалните водачи на Yacco зад кормилото. Маратонската отдалеченост включва по най-малко 1 500 километра на ден, а финалът идва пред централата на Автомобилния клуб на Франция след общо 104 000 изминати километра.

Не толкоз от дълго време, в интервала от месец юли 1988 до месец януари 1990 година и с екипаж от четирима млади французи, двата автомобила Traction Avant 11 B от 1953 година с имена „ Кром " (Chrome) и „ Комбуи " (Cambouis), направиха следващия героизъм със своята околосветска обиколка с дължина 100 000 километра през петте континента. Така безконечният странник потвърди, че Traction Avant си остава подготвен за всевъзможни героични подвизи и завършения - без значение дали по френската национална автомагистрала номер седем или по пътищата на африканската джунгла!

Историческият принос и колекционерската стойност на Traction Avant

Traction Avant е ярка френска легенда и един от дребното коли в историята на промишлеността, който мнозина смятат за същински исторически монумент. Още от момента на пазарната си премиера на 18 април 1934 година той се трансформира в органична част от живота на французите. През годините автомобилът на елементарния човек се трансформира в легенда, става синоним на гангстерските коли и банковите кражби, шества по военните полета от 1939 до 1945 година, оказва помощ на френската опозиция в освобождението на Франция и се трансформира в обичан на народа автомобил през годините на нейното възобновяване след войната. Служейки на политическото управление, Traction Avant поема влиятелната роля на формален автомобил на френската страна и става обичаният автомобил на самия военачалник дьо Гол! Превръщайки се в същински знак на властта, той се усеща като вкъщи на всички места - в двора на Елисейския замък, във всички министерства и префектури в провинцията.

През месец март 1968 година, едвам 10 години след формалното преустановяване на производството на модела, е основан и първият колекционерски клуб, отдаден напълно на Traction Avant. Той е наименуван La Traction Universelle и през днешния ден той е най-големият клуб на феновете и притежателите на Traction Avant в света с над 1600 членове в 17 районни секции във Франция и по всички континенти. От момента на формалното честване на петдесетата годишнина на Traction Avant през 1984 година с празнични събития на парижкия площад Конкорд и на летището в Льо Бурже, La Traction Universelle отбелязва всички значими годишнини на този емблематичен за марката модел на Citroën. Тази година, по случай неговата 90-годишнина, френският клуб ще посрещне почитетелите на Traction Avant на събитието в Оверн, което ще се организира в интервала от 9 до 11 май на пистата Шарад край Клермон-Феран. Своето присъединяване в празничното честване към този момент са декларирали над хиляда екипажа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР