Известният международен куратор Стефан Стоянов регистрира поредния си успех –

...
Известният международен куратор Стефан Стоянов регистрира поредния си успех –
Коментари Харесай

БГ куратор и шейх от Бахрейн с общ фурор в Лихтенщайн

Известният интернационален куратор Стефан Стоянов записва следващия си триумф – откри извънредно зрелищна галерия на шейх Рашид Ал Халифа в Националния музей на Лихтенщайн. Българинът от години показва по света монарха от Бахрейн, който е най-известният художник в Близкия Изток. Двамата се радват на взаимния си креативен успех в някои от най-престижните галерии на Европа.



Габриела Фон Хабсбург и шейх Рашид Ал Халифа в Лихтенщайн

Творбите в експозицията са в две самобитни серии, които провокират големия интерес на феновете и техния екстаз от цветовете. Първата серия, която е с логото „ Параметрикс “,  е въодушевена от машрабия -  декоративен детайл в ролята на заслон, който е присъщ за обичайна архитектура в ислямския свят и отвън него. „ Машрабията се слага върху еркерния прозорец. Тя отделя двата свята – вътрешния, интимния - и външния, обществения, в който не липсват експанзия и ненужно любознание. “, разкодира Стефан Стоянов посланията в работите на шейха, които са от алуминий и основават заблуда за динамичност. Палитрата е на пустинята и на морето – двете опорни точки в живота на Бахрейн. Според легендите в древността точно на острова са се сливали земният парадайс и отвъдното.

В творбите си за втората серия - „ Спектър “, Рашид Ал Халифа е мощно повлиян от математическите формули, внедрени в ислямската архитектура, създавайщи илюзията за безконечност. „ Авторът залага на играта сред светлините и сенките “, разяснява Стефан Стоянов.



Сред гостите за премиерата в Националната изложба на Лихтенщайн е Габриела декор Хабсбург – внучката на последния император на Австро-Унгария, с която Стефан Стоянов работи от дълго време. Тя към този момент нееднократно гастролира в България.    

       
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР