Извън зоната ни на комфорт има възможности, които ни помагат

...
Извън зоната ни на комфорт има възможности, които ни помагат
Коментари Харесай

8 сигнала, които показват, че сте заседнали в зоната си на комфорт

Извън зоната ни на комфорт има благоприятни условия, които ни оказват помощ да се учим и развиваме, да станем сполучливи и щастливи.

Кои са психическите сигнали, които ви подсказват, че сте заседнали в зоната си на комфорт и е време да продължите напред? Кой е верният метод да разширите нейните граници?
Екатерина Колцова, психолог и сертифициран бизнес коуч, специалист по женска самореализация, даде отговори на тези въпроси.

Зоната на комфорт е субективно положение на индивида, в което той усеща непоклатимост и надзор върху протичащото се. За да имаме сили за нови достижения, е належащо понякога да сме в положение на разконцентрираност: да вършим нормалните неща, да работим и да си почиваме на сигурна и позната територия - в зоната на комфорт. Това дава на душeвността и тялото нужния ресурс от сила, който по-късно оказва помощ да се концентрираме върху постигането на задачите. Но в случай че останем в това положение прекомерно дълго, рискуваме да ограничим личностното си развиване.

Следващите 8 сигнала ще ви подскажат, че зоната ви на комфорт е траяла прекомерно дълго и е време да потърсите нови провокации, с цел да се реализирате.

 зона на комфорт

1. Всичко в живота ви е предвидимо и разбираемо

Знаете тъкмо какво ще закусвате, какво ви чака след седмица или месец. Колко дълго сте били в обстановки, в които сте изпитвали неустановеност и боязън да не сгрешите? Ако е по този начин, евентуално от дълго време не сте опитвали нещо ново.
Несигурността и стресът са главните спътници, които ни съпътстват, когато разтеглим познатата ни територия и се озовем в среда отвън нашия надзор. Например преместването на нова работа или умеенето да се ръководи автомобил.

Стресът в този случай се дължи на обстоятелството, че за мозъка ни всяка смяна в живота е нещо плашещо, тъй като е обвързвана с непредсказуемост и може да бъде рискова. Тялото и мозъкът ни не желаят да изпитват ненужно неспокойствие, по тази причина се съпротивляват да излязат от зоната си на комфорт. Но е належащо да се извеждаме оттова - непрекъснатият застой е също толкоз нездравословен за психическото положение, колкото и дългото неявяване на отмора.

2. Усещате спад в силата и отвращение да вършиме нормалните неща

Имате малко сила и все по-често изпитвате предпочитание да лежите в леглото и да отлагате? Липсата на сила и неналичието на мотивация да вършите нормалните си действия може да е признак на разнообразни болести, само че може да е и знак, че " мързелувате " на едно място. Усещането за " мързел " - термин, който не съществува в логиката на психиката, може да бъде и симптом за " застой ". Това, което разбираме под думата " мързел ", е прочувствената реакция на организма на възприятието на боязън, провокирано от незнайното.

 зона на комфорт

3. Престанали сте да се грижите за външния си тип

Липсата на внимание към себе си нормално се прибавя към спада на силата. Това може да докара до проблеми като увеличение на тежестта или неглижиран външен тип.
Движението напред и стремежът към личностно израстване ни оказват помощ да се съсредоточим върху доста значими неща, в това число здравето и външния тип. Ако зациклим в приятни, само че рутинни действия, това непреклонно се отразява на всички области на живота.

4. Завиждате за триумфа на другите хора и желаете повече

Ако непрекъснато се сравнявате с другите, изпитвайки несправедливостта на " той има всичко - аз нямам нищо ", това може да е знак, че капацитетът ви не е изцяло осъществен. Това постоянно е съпроводено от злоба, както отрицателна, по този начин и положителна - " и аз бих могъл да го направя ". Понякога вие самите чувствате, че нещо липсва в живота ви. Не подценявайте това директно или завоалирано предпочитание за повече - започнете да действате!

 зона на комфорт

5. Постоянно обсъждате и съдите живота на другите хора

Също по този начин оставяте отрицателни мнения в обществените мрежи и прекарвате доста персонално време в това.

Обръщането на внимание на живота на другите хора, " прекарването " на непознатите страсти е тъкмо този " байрак ", който споделя, че е време да се заемете със саморазвитие. По предписание човек, който интензивно изследва нови благоприятни условия - да вземем за пример приемане на обучение, основаване на семейство, започване на връзка или издигане по кариерната стълбица - няма предпочитание да губи времето си в злословия и наказание.

6. Имате нетрадиционно виждане за хода на времето

Хората, които са заклещени в зоната си на комфорт, имат чувството, че времето тече доста постепенно. Или в противен случай, чувството за време се губи: дни, месеци, седмици и даже години " прелитат " за момент.

За всичко е отговорна неналичието на ярки събития в живота, монотонността и рутината. Направете крачка в незнайното - новите усещания ще изпълнят времето със смисъл, ще го създадат запаметяващо се и значимо.

7. Чакате знамение и помощ от горната страна

Искате да отворите бизнес, да създадете семейство, само че вместо да поемете самодейността да действате, чакате знаци от Вселената. Или пък мечтаете, че всички стремежи ще се изпълнят от единствено себе си, без никакви старания от ваша страна.

8. Имате по-малко от трима нови познати през последните шест месеца

Когато отдавна не сте срещали нови лица в обкръжението си, това може да е знак, че седите в зоната си на комфорт и ограничавате опциите си за личностно развиване. Дори и да не сте фен на основаването на другарства, за шест месеца в живота ви би трябвало да се появят най-малко трима нови познати. Това ще бъде индикатор, че се интересувате от нови вероятности и сте подготвени да преодолеете бариерите.

Как да излезете от зоната си на комфорт?

Понятието " излизане от зоната на комфорт " има повече позитивни синоними. Терминът " зона на близкото развиване " е въведен от руския психолог Лев Виготски. Той употребява това определение, с цел да изясни процеса на умствено развиване на децата.
Според Виготски детето има зона на настоящо развиване - това, което към този момент умее да прави, както и зона на проксимално развиване - това са нови задания за него, за чието осъществяване душeвността му е подготвена и които ще може да реши благодарение на възрастен. След като натрупа опит в взаимната активност, детето извършва независимо задания, които към този момент са му познати.
Днес ние си слагаме сходна цел - да изследваме нова зона на своите благоприятни условия, като се съобразяваме с самостоятелните си душевен и физически запаси.

На собствен ред американските психолози употребяват термина " разширение на границите на нормалната зона на комфорт ". Когато опитваме нещо ново, ние изпитваме стрес или дискомфорт. Те могат да бъдат както интензивни, по този начин и противоположни.
Но защото новото деяние или обстановка ни стават познати, започваме да се усещаме спокойни и уверени, а непознатото преди този момент става разбираемо и овладяно.
Така че задачата ви не е да излезете от зоната си на комфорт, а да разширите нейните граници.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР