Източен Тимор не е обсъждал военното сътрудничество с Китай в

...
Източен Тимор не е обсъждал военното сътрудничество с Китай в
Коментари Харесай

Президентът на Източен Тимор: Военно сътрудничество с Китай не е обсъждано

Източен Тимор не е обсъждал военното съдействие с Китай в надграждането на дипломатическите връзки сред двете страни. Това разгласи президентът на страната Хосе Рамос-Орта , оповестява " Ройтерс ".

Той добави още, че Австралия и Индонезия могат да " спят умерено " , тъй като островната страна няма да бъде грижа за сигурността на своите съседи.

Нарастващите старания на Китай за основаване на връзки за сигурност с разрастващите се страни в непосредствена непосредственост до Австралия провокира паника в Канбера. Сега тя още веднъж се концентрира върху отбраната на нейните северни покрайнини.
 Соломоновите острови упрекнаха Австралия в недобросъседство поради Китай
Соломоновите острови упрекнаха Австралия в недобросъседство поради Китай

Пекин се е съгласил да даде бюджетна поддръжка за Хониара

Всеобхватна стратегическа рамка, подписана от Източен Тимор по време на среща сред министър-председателя Шанана Гушмау и президента на Китай Си Дзинпин в Китай предходната седмица , обхващаше съдействието за развиване на селското стопанство и инфраструктурата, изясни Нобеловият лауреат в телефонно изявление за Ройтерс. Споразумението също по този начин даде опция за финансиране от Китай, в това число държавни и търговски заеми за Източен Тимор, добави той. " В момента нямаме нито един заем от Китай ", посочи той. " В бъдеще може да желаяме заем от Китай... Няма да приемем никакъв неуправляем, нестабилен заем с прекомерно високи лихви. "

Някои австралийски политици показаха угриженост, откакто китайските държавни медии оповестиха предходната седмица, че съглашението на Пекин с Източен Тимор, на към 700 км северозападно от Австралия, обгръща и боен продан.

Припомняме, че, на 2000 км на североизток от Австралия предходната година, което ускори предпазливостта на Канбера по отношение на военноморските упоритости на Пекин.
 Китай и Соломоновите острови подписват съглашение за полицейско съдействие
Китай и Соломоновите острови подписват съглашение за полицейско съдействие

Министър-председателят на Соломоновите острови в Пекин

" Това в никакъв случай не е било обсъждано във връзка с военно съдействие , в никакъв случай не е било обсъждано и китайската страна също в никакъв случай не е повдигала този въпрос ", акцентира президентът Рамос-Орта.

Източен Тимор има за цел да се причисли към районния блок на Югоизточна Азия АСЕАН до 2025 година, защото се стреми да понижи високите равнища на беднотия. " Ние в никакъв случай не бихме въвели задграничен детайл в Източен Тимор, който би бил обсъждан от останалата част от АСЕАН като грозящ политиката на блока за неутралитет или мира и сигурността ", сподели той.

" Индонезия и Австралия, можем да включим и Сингапур и Малайзия, те са страните, които са най-близо до нас. Винаги ще могат да спят умерено - Източен Тимор няма да бъде стеснение или проблем във връзка с сигурността. "
 Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море
Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Карта отбелязва териториалните искания на Китай в района

Тимор има необятно съдействие в региона на сигурността с Австралия, която също е неговият максимален донор на помощ. Канбера дава военни и полицейски съветници и патрулни лодки, изясни той. " Засега по този начин е единствено с Австралия ".  Подкрепата на Китай е най-вече в инфраструктура, в това число държавни здания, финанси, селско стопанство и опазване на здравето , посочи още президентът.

Голяма делегация от китайски компании дойде в столицата на Източен Тимор Дили през вчерашния ден, с цел да продължи полемиките за евентуални вложения в петролни и газови планове.

По думите му главният фокус за Източен Тимор е завършването на съглашение за взаимно дружество с австралийската компания Woodside Energy, за взаимно създаване на газовия план Greater Sunrise .

Източен Тимор се стреми да стартира да създава природен газ от своите залежи Greater Sunrise през 2030 година, което ще бъде от решаващо значение за стопанската система на островната страна в Югоизточна Азия.
 Китай и Нова Зеландия подписаха контракти за съдействие
Китай и Нова Зеландия подписаха контракти за съдействие

Те са ориентирани към възстановяване на пазарния достъп

Австралия назначи делегат за ускорение на договарянията сред Източен Тимор и компанията; Правителството на Шанана Гушмау желае газът да се доставя до Източен Тимор, а не до Австралия.

Рамос-Орта изясни, че продоволствената сигурност е главен проблем за Източен Тимор , като страната се нуждае от вложения в напояване и пътища, както и от даване на финансови тласъци на фермерите, с цел да " хранят хората си ".

Според него Австралия, като една от най-развитите селскостопански народи в света, би трябвало да отдели средства за Международния фонд за развиване на селското стопанство на Организация на обединените нации, с цел да се оправи с провокациите на селското стопанство , сложени от изменението на климата пред дребните фермери в международен мащаб.
 Австралия и Източен Тимор уредиха морски спор
Австралия и Източен Тимор уредиха морски спор

Споразумението ще съживи стопанската система

На събитието Global Citizen Festival в Ню Йорк предходната седмица Рамос-Орта също поддържа апелите за контракт за прекъсването на разпространяването на изкопаеми горива. Той беше подсилен от шест страни от тихоокеанските острови, който оказва напън върху Австралия като главен експортьор на въглища.

Връзката на Австралия с Източен Тимор е " по-силна от всеки път през последното десетилетие ", се споделя в изказване на Министерството на външните работи на Австралия. Негов представител добави, че " Австралия се гордее, че е най-големият сътрудник на Източен Тимор в региона на развиването и сигурността ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР