Изследване потвърди връзката между поддържането на здравословен начин на живот

...
Изследване потвърди връзката между поддържането на здравословен начин на живот
Коментари Харесай

Здравословният начин на живот и психичното здраве са пряко свързани, твърди проучване

Изследване удостовери връзката сред поддържането на здравословен метод на живот и психологичното здраве, заяви организация Синхуа.

Резултатите от проучването, оповестено в сп. „ Нейчър Ментал Хелт “, демонстрираха, че седем фактора за здравословния метод на живот – умерената консумация на алкохол, здравословното хранене, постоянната физическа интензивност, достатъчният сън, въздържането от тютюнопушене, ограничението на заседналия метод на живот и поддържането на обществен контакт, са свързани с по-нисък риск от меланхолия.

Проучването беше извършено от интернационален екип от откриватели от голям брой институти, в това число китайския Университет Фудан и Кеймбриджския университет във Англия.

Екипът разпознава седемте фактора за здравословен метод на живот, като проучва данните на близо 290 000 души, събрани от огромната биомедицинска база данни и проучвателен запас „ Байобанк Англия “.

Според резултатите от проучването измежду седемте фактора най-значително влияние оказва сънят. Спането от седем до девет часа на нощ понижава риска от меланхолия с 22 %, написа Българска телеграфна агенция. След това идва въздържането от тютюнопушене, което понижава риска с 20 %. Поддържането на обществен контакт понижава риска с 18 %, ангажирането с постоянна физическа интензивност – с 14 %, ограничението на заседналото държание до ниски или умерени равнища – с 13 %, умерената консумация на алкохол – с 11 %, а поддържането на здравословна диета намялава риска от меланхолия с 6 %.

Изследването също по този начин откри, че мозъчната конструкция, имунометаболичните и генетичните механизми могат да обяснят връзката сред метода на живот и депресията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР