Изследовател от Австрийската академия на науките (OEAW) е открил уникален

...
Изследовател от Австрийската академия на науките (OEAW) е открил уникален
Коментари Харесай

Откриха фрагмент от Новия завет на 1750 години във Ватикана

Изследовател от Австрийската академия на науките (OEAW) е разкрил неповторим откъс от 1750-годишен превод на Новия завет във Ватиканската библиотека. Двете страници са открити скрити в различен ръкопис, към този момент преписван два пъти. Те съставляват съвсем цялостната 12-та глава от Евангелието на Матей, заяви в четвъртък медиевистът Григорий Кесел.

Това е единственият прочут излишък и четвърти към този момент ръкопис, който свидетелства за старосирийска езикова версия и предлага неповторим достъп до най-ранните преводи на евангелски текстове, считат специалистите.

Сирийският език е мъртъв литературен език – арамейски акцент, зародил през I в. от н.е. от локален арамейски диалект. Той е бил значим за християнските литературни и религиозни текстове.

Според академията при датирането на сирийския превод е открито, че той е написан най-малко един век преди най-старите непокътнати гръцки ръкописи.

Главата е преведена през II или III в. и наред с други неща се занимава с държанието в събота. Един от новооткритите пасажи гласи: „ В тези дни Исус се разхождаше из царевичните ниви в събота. Учениците Му бяха гладни, по тази причина откъснаха царевични кочани и ядоха от тях. Фарисеите видяха това и му споделиха: „ Виж, учениците ти вършат нещо, което е неразрешено в събота “.

Преди към 1300 години писар в Палестина изтрива истинската евангелска книга, изписана със сирийски текст, откриха от академията. През Средновековието в пустинята пергаментът е бил нищожен, по тази причина листовете постоянно са били употребявани наново.

Доскоро бяха известни единствено три ръкописа, съдържащи старосирийски превод на Евангелията. Току-що откритият откъс от ръкопис може да се преглежда като четвърти текстови монумент, споделиха от Австрийската академия на науките.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР