Изтекла „тайна“ среща между Израел и Либия предизвика безредици в Триполи

...
Израелският външен министър заяви, че това е първа стъпка в
Коментари Харесай

Израелският външен министър заяви, че това е „първа стъпка в отношенията между Израел и “.

Либия традиционно е била силен поддръжник на палестинците и няма официални връзки с Израел

След разкриването либийският външен министър Найла Мангуш беше уволнен и според съобщенията е избягал от страната.

Г-жа Мангуш, която е род. в , оттогава твърди, че либийският премиер е знаел за срещата предварително, но се престори на противното, след като новината изтече.

Изображение: Протестите в Либия бяха яростни срещу срещата

Израелският външен министър Ели Коен беше беше критикуван, че е „аматьорски и непрофесионален“, но той отвърна на удара в туит в понеделник вечерта, обвинявайки „политическите опоненти“ за хаоса.

Супермоделът Бела Хадид се сблъсква с израелския министър Итамар Бен-Гвир

Основният опозиционен лидер на Израел и бивш министър-председател Яир Лапид също се обърна към X (бивш ), за да критикува поведението на г-н Коен.

Изображение: Израелският външен министър Ели Коен

Прочетете още:

Г-н Лапид каза: „Държавите по света гледат тази сутрин на безотговорното изтичане на информация за срещата на външните министри на Израел и Либия и питат себе си: това държава ли е, с която можем да поддържаме външни отношения? Това страна ли е, на която можете да се доверите?“

Съобщава се, че Белият дом е знаел за срещата и е насърчил Триполи да вземе участие, но се е разбирало, че заседанието ще остане тайно.

Общоприето е, че срещи между израелски и арабски правителства се случват, но те не се обсъждат публично.

Новината за срещата предизвика протести и бунтове в Либия от хора, ядосани на правителството си за срещата с израелски официални лица.

Либийският министър-председател твърди, че срещата е била неофициална и не е санкционирана от него.

Израел нормализира дипломатическите отношения с четири арабски държави през 2020 г.: Бахрейн, ОАЕ, Судан и Мароко.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отчаяно се нуждае от сделка със Саудитска Арабия и има почти ежедневни съобщения, че преговорите с Рияд, с посредничеството на САЩ, напредват.

Някои дипломати се опасяват, че последиците от провала в Либия ще направят много по-трудни за постигане по-нататъшни сделки, тъй като мюсюлманските столици ще искат да избегнат ответната реакция от своя народ, както се наблюдава в Либия през последните 48 часа.

Репутацията на г-н Коен сред арабските колеги вероятно е била сериозно накърнена и някои може да са предпазливи, преди да му се доверят в бъдеще, след решението да се разкрие срещата за Либия.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР