Израелският държавният одитор призова премиера Бенямин Нетаняху и началника на

...
Израелският държавният одитор призова премиера Бенямин Нетаняху и началника на
Коментари Харесай

Държавният одитор призовава Нетаняху да сътрудничи на разследването за атаката на Хамас на 7 октомври

Израелският държавният инспектор прикани премиера Бенямин Нетаняху и началника на въоръжените сили да сътрудничат на формалното следствие за това по какъв начин " Хамас " е съумял да провежда офанзивата против Израел на 7 октомври, която провокира войната в Газа, заяви " Ройтерс ".

Матаняху Енглман , държавният регулатор, сподели в първите дни на войната, че има намерение да проверява събитията към офанзивата от 7 октомври, който е най-смъртоносният ден в 75-годишната история на страната.

Енглман съобщи, още през декември, че ще " обърне всеки камък ", до момента в който изследва всички " мултисистемни повреди ", които са довели до 7 октомври.

В писма до Нетаняху и началника на щаба Херци Халеви, държавният регулатор написа, че " жителите на Израел имат право на отговори по повод на всички виновни за неуспеха ". 

Кабинетът на Нетаняху отхвърли обвиняванията на Енглман и съобщи, че оказва цялостно подпомагане на следствието, като добави, че е научил за писмото му от известия в медиите.

В изказването на кабинета се споделя, че е отговорено на всички въпроси, в това число и тези, които касаят премиера. Също по този начин екипите от кабинета на Нетаняху " работят непрекъснато по въпросите на войната ", се показва още в изказването.

Но израелската социална телевизия Kan заяви, че в писмата си държавният контрольор е споделил, че кабинетът на министър-председателя и кабинетът по сигурността не са сътрудничили изцяло с неговия кабинет , което е довело до закъснение на одита.

В отчета се споделя, че Съветът за национална сигурност е лимитирал достъпа до документи, написани до две години преди експлоадирането на войната.

Въоръжени мъже от " Хамас " пробиха мощно укрепена израелска защитна ограда към Газа и нападнаха южните израелски военни бази и градове на 7 октомври. Тогава 1200 души изгубиха живота си, а други 250 са взети за заложници.

По време на 7-месечната война 34 000 души в Газа са били убити от нападенията на Израел. По-голямата част от 2,3-милионното население в линията са били разселени, което изостри филантропичната рецесия в Газа. Нетаняху съобщи, че няма да постави край, до момента в който " Хамас " не бъде отстранен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР