Израелски учени са открили потенциален биомаркер, който може да доведе

...
Израелски учени са открили потенциален биомаркер, който може да доведе
Коментари Харесай

Учени открили биомаркер, който може да помогне за лечението на рака на белия дроб

Израелски учени са разкрили евентуален биомаркер, който може да докара до пробив в лекуването на рак на белия дроб, съобщи израелската новинарска организация ТПС.

Резултатите от изследването на Научния институт " Вайцман " са причина за въвеждането на нов способ на персонализирана медицина, който би могъл да докара до терапия без рецидиви при някои пациенти с рак на белия дроб.

Обичайните способи за лекуване на рак на белия дроб включват интервенции за премахване на тумори или елементи от белия дроб, лъчетерапия, химиотерапия и имунотерапия, които се отразяват неподходящо на организма. По-новите лекарства имат друга степен на успеваемост, само че дълготрайният триумф е мъчно изпълним, защото раковите тумори развиват вторични разновидности, които подготвят към отрицателен отговор на лечението.

Въпреки че множеството случаи на рак на белия дроб се дължат на тютюнопушенето, идната по значителност причина, която визира непушачите, се характеризира с разновидности в ген, наименуван EGFR.

Проучването, ръководено от проф. Йосеф Ярден от катедрата по имунология и регенеративна биология в института " Вайцман ", обръща внимание на гена EGFR, който може да разреши на лекарите да разпознават пациентите с рак на белия дроб - подобаващи претенденти за лекуване с едно само лекарство въз основата на антитела. Това лекарство евентуално може да провокира цялостна ремисия без заплаха от рецидив.

Ключовият пробив на екипа идва, когато Илария Мароко, изследователка в лабораторията на Ярден, вижда обща линия измежду пациентите с EGFR-позитивен рак на белия дроб: всички те са лекувани със общоприет протокол с доста медикаменти, без значение от характерните EGFR разновидности в тумора им. Въпросният метод неизбежно води до лекарствена устойчивост и рецидив на рака. Това наблюдаване кара учените да потърсят биомаркер, който да може да предсказва отговора на пациентите въз основа на техните EGFR разновидности.

Вниманието им се насочва към разновидността L858R, която визира почти 40% от пациентите с EGFR-мутации при рак на белия дроб. Тази разновидност въздейства на функционалността на EGFR по друг метод, като кара рецепторите да се сдвояват в мембраната на раковите кафези. Без това сдвояване сигналите, които са от решаващо значение за клетъчната репликация, се нарушават, което предотвратява растежа на тумора.

За да ревизират тази идея, учените употребяват лекарство с антитела, наречено цетуксимаб (Erbitux), което стопира сдвояването на рецепторите. При тест с разновидност L858R туморите регресират и не се появяват още веднъж даже след нескончаем интервал от време. Това изобретение допуска, че за пациентите с тази разновидност е задоволително единствено едно лекарство, което да предложи път към цялостно възобновяване без рецидив, написа Българска телеграфна агенция.
 
Откритията хвърлят светлина и върху аргументите за неуспеха на предходните опити за лекуване на EGFR-мутирал рак на белия дроб с цетуксимаб. Чрез предварителна селекция на пациентите с разновидност L858R лечението може да бъде дейно приспособена към техния характерен мутационен профил, като евентуално се предотврати появяването на вторични разновидности.

Сега учените се готвят за клинични проби, с цел да потвърдят успеваемостта на лекуването при хора, като употребяват съществуващото утвърждение на цетуксимаб за други типове рак. Това изобретение може да промени клиничните практики и да даде вяра на пациентите с рак на белия дроб, които имат съответната разновидност.
   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР