Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) обяви днес, че

...
Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) обяви днес, че
Коментари Харесай

Назначение с консенсус: Кристалина Георгиева с втори мандат нач...

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) разгласи през днешния ден, че ръководещият директор Кристалина Георгиева е назначена " с консенсус " за втори петгодишен мандат, предадоха Франс прес и Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Новият мандат на госпожа Георгиева, която беше единственият номиниран претендент, ще стартира на 1 октомври 2024 година, в края на сегашния мандат, се споделя в изказване на МВФ.

 

" Бордът даде висока оценка на мощната и гъвкава работа на госпожа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредност от огромни световни разтърсвания ", се споделя в изказването на Съвета. 

Миналия месец финансовите министри на Европейския съюз одобриха Кристалина Георгиева за втори мандат отпред на МВФ, като на процедура подсигуряваха нейното преизбиране, показва Ройтерс. По традиция европейските страните предлагат ръководещия шеф на МВФ, а Съединените щати предлагат ръководителя на Световната банка.

 

Георгиева съобщи, че е признателна на борда и че за нея е чест да бъде определена за втори мандат. Тя сподели, че чака с неспокойствие да продължи да работи с " изключителния " екип на МВФ.

" През последните години МВФ оказа помощ на нашите страни членки да се оправят с поредни разтърсвания, в това число пандемия, война и спорове, както и с рецесията с разноските за живот ", сподели българският икономист. " Ние също по този начин засилихме работата си по въпросите на изменението на климата, неустойчивостта и споровете, и цифровия преход, в сходство с тяхното засилено значение за макроикономическата и финансовата непоклатимост, растежа и заетостта ", означи Георгиева, представена от Ройтерс.

 

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи, че чака с неспокойствие да работи с Георгиева, с цел да ускори поддръжката на МВФ за страните с ниски приходи и за по-широкия кръг членове посредством добре създадени стратегии за кредитиране на МВФ.

 

" МВФ играе значима и неповторима роля в интернационалната парична система. Чрез своите политически препоръки, разпределяне на заеми и създаване на потенциал, МВФ оказва помощ на страните да възстановят макроикономическата непоклатимост и да засилят вероятностите за напредък ", уточни Йелън.

 

Георгиева е втората жена, която оглавява МВФ, и първата от страна с разрастваща се пазарна стопанска система. Тя е дванадесетият ръководещ шеф на МВФ от основаването му през 1944 година, напомня Ройтерс. 

 

Самоопределяща се като " безконечен оптимист ", Георгиева управлява МВФ в интервал на огромни разтърсвания в международната стопанска система - от експлоадирането на пандемията от КОВИД-19 единствено няколко месеца след встъпването й в служба, до нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, отбелязва Ройтерс.

В началото тя бе подложена на критика във и отвън МВФ поради това, че включи изменението на климата като фактор в наблюдението на стопанските системи на страните членки и поради фокуса й върху разрастващите се стопански системи, напомня организацията.

 

Георгиева способства за обезпечаването на огромни заеми за Украйна, управлява преправянето на огромната стратегия за заеми на Аржентина и работи праволинейно, с цел да помогне на Китай да схване преструктуриране на държавния дълг.

 

Тя също по този начин преодоля персонално предизвикателство през 2021 година, когато изпълнителният съвет на МВФ изрази цялостното си доверие в нея след разглеждане на изказвания, че е оказвала напън върху чиновници да трансформират данни в интерес на Китай, до момента в който е работила в Световната банка, напомня Ройтерс.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР