Изпълнителната агенция Медицински надзор, наричана в сектора разговорно медицинската ДАНС,

...
Изпълнителната агенция Медицински надзор, наричана в сектора разговорно медицинската ДАНС,
Коментари Харесай

Уволнен e одитор на Майчин дом или как държавата разследва нарушенията в болниците

Изпълнителната организация " Медицински контрол ", наричана в бранша разговорно здравната ДАНС, е орган към министъра на опазването на здравето, който издава разрешителни за работа на всички лекари и лечебни заведения, управлява качеството на медицинските услуги, следи за медицински неточности, провежда трансплантациите и дава отговор на сигналите на жители за проблеми в лечебните заведения и при лекарите, за непозволено поискани суми, надменно отношение от страна на медиците и други Агенцията е извънредно значима, тъй като инспекторите й могат да открият всички неточности в ръководството на лечебни заведения, които могат да застрашат пациентите и да се отразят неподходящо върху личния състав.Именно по тази причина отстраняването на някой от нейните инспектори, които по щат са 52 за цяла България, е събитие в бранша.

Изпълнителната организация " Медицински контрол ", наричана в бранша разговорно здравната ДАНС, е орган към министъра на опазването на здравето, който издава разрешителни за работа на всички лекари и лечебни заведения, управлява качеството на медицинските услуги, следи за медицински неточности, провежда трансплантациите и дава отговор на сигналите на жители за проблеми в лечебните заведения и при лекарите, за непозволено поискани суми, надменно отношение от страна на медиците и други Агенцията е извънредно значима, тъй като инспекторите й могат да открият всички неточности в ръководството на лечебни заведения, които могат да застрашат пациентите и да се отразят неподходящо върху личния състав.

Именно по тази причина отстраняването на някой от нейните инспектори, които по щат са 52 за цяла България, е събитие в бранша.

Последният подобен случай е след назначените три инспекции в " Майчин дом ", след които се наложило отчетите за протичащото се в болничното заведение да бъдат променяни три пъти от управлението на ИАМН, а основният проверяващ контрольор - доктор Васко Кацаров, да бъде уволнен. Той свързва уволнението си само с инспекцията в " Майчин дом ".
Хронология на инспекциите
След митинга на част от екипа на " Майчин дом " за метода на разпределение на заплатите и възнагражденията и уволнението на краткотрайно изпълняващата служба завеждащ анестезиологията и реанимацията доктор Елена Георгиева, здравният министър проф. Христо Хинков участва на доклад в болничното заведение и приканва екипа да му посочат едно нарушаване, поради което да в профил шефа (повече четете в петъчния брой на " Капитал " ). Отделно от това синдикатът " Защита " бомбардира министъра със сигнали за нарушавания в болничното заведение. Здравният министър, който твърди, че спорът е единствено междуличностен, взема решение, че би трябвало да назначи инспекции в " Майчин дом ". Те стартират при започване на месец юли.
Реклама
Какъв тъкмо е резултатът от инспекциите е записано в констативните протоколи от тях и в отчетите до министъра, които " Капитал " изиска по реда на Закона за достъп до социална информация. В редакцията, обаче, се получи информация, че ИАМН е открила несъответствия на част от изводите, които не са инкорпорирани в констативния протокол и с молба за опрощение изпълнителният шеф на ИАМН проф. доктор Росен Коларов е изпратил финален отчет от осъществените инспекции до Министерство на здравеопазването. Веднага по-късно проверяващият " Майчин дом " е уволнен. Версиите на неговите сътрудници са, че или е маскирал разкрития в проверяната болница или пък е бил прекомерно недопечен с проверяваното лечебно заведение.
Директор отчет написа, по три пъти пренаписва
Проверяващият доктор Васко Кацаров е гинеколог от повече от 38 години, бил е шеф на няколко лечебни заведения, познава огромна част от гилдията и е бил чиновник в Министерството на здравеопазването. Доскорошният контрольор си закрил кабинета, в който преглежда, с цел да отговори на поканата от ИАМН да стане държавен чиновник преди две години.

Въпреки че ревизира случай на умряла родилка, Кацаров се заема с инспекцията на " Майчин дом " почтително и предава констативните протоколи в период. Той изрично отхвърля да разяснява каквото и да било от инспекциите в " Майчин дом " като се базира на служебната загадка.

Разказва, обаче, пътя на документите нататък.
Реклама
С документите се заема заместник-директорът на организацията Фидел Косев (бивш народен представител от БСП). Той е назначен в организацията, още когато тя беше организация за медицински одит и се управляваше от проф. доктор Златица Петрова. Самата проф. Петрова беше на няколко пъти освобождавана и връщана по времето на ГЕРБ в организацията. Сега е на цивилен контракт там. Проф. Петрова пък е рецензент на огромната докторска дисертация на сегашния шеф " Майчин дом " проф. Иван Костов, предпазена в Медицинския университет - Варна, а също и на проф. Росен Коларов, сегашният шеф на ИАМН, също станал професор в МУ - Варна. Според източник на " Капитал ", поискал анонимност, проф. Петрова също е взела отношение по писането на отчетите за " Майчин дом " и уволнението на инспектора.

Косев изисква документи от инспекцията, редактира отчета и написва собствен вид, който точно предава в Министерството на здравеопазването. Какво е пишело в първичния текст на проверяващия - доктор Кацаров - не е ясно. Следва среща сред шефа на организацията проф. Коларов, заместникът му Косев и здравния министър и трети отчет, подписан от шефа проф. Коларов.

По принцип заместник-директорът няма право да подписва отчета до министъра, в случай че категорично не е акредитиран със заповед и към този момент има такова анулирано наказателно разпореждане,, което стана обществено известно.

" Докладите до министъра не са дискутирани с мен. Създаването на друг отчет е право на управлението. Така са решили, това са написали. Аз не зная на каква база. Сигурно на база на документите, които имаме ", споделя лекар Кацаров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР