Изненадващо или не, освен в България, дюнерът се оказва е

...
Изненадващо или не, освен в България, дюнерът се оказва е
Коментари Харесай

Цената на дюнера в Германия скочи до небето, поискаха правителството да вземе мерки

Изненадващо или не, с изключение на в България, дюнерът се оказва е на огромна респект и в Германия. По последни данни на статистиката в страната се употребяват към 1,3 милиарда дюнера годишно, като единствено в столицата Берлин дневно се изяждат по към 400 000 от обичайните питки с месо, зеленчуци и картофки.

Заведенията, които оферират тази храна, генерират годишен доход от порядъка на 7 милиарда евро.

Увеличението на цената на може би най-популярната улична храна в Германия обаче по никакъв начин не се понрави на феновете на дюнера, най-много измежду по-младите хора. В последните си обществени изяви федералният канцлер на страната Олаф Шолц нееднократно е признавал, че е получавал запитвания по отношение на високата цена на дюнера.

Звучи необикновено, само че където и да отида напоследък, непрестанно ми се задава въпросът дали можем да спрем нарастването на цената на дюнера, разкри Шолц неотдавна пред локални медии.

По тази причина федералното държавно управление се видя насила да отговори на въпроса в една от обществените мрежи, където изясни повишаването на дюнера с нарастването на енергоизточниците и на продуктите. В момента междинната цена на дюнера в Германия е към 7 евро, а на други места доближава и до 10 евро.

A post shared by Bundesregierung (@bundesregierung)

За доста германци растящата цена на дюнера илюстрира инфлацията. Зад повишаването му стои войната в Украйна, която докара до увеличение на разноските за сила. Инфлацията също се увеличи в Германия, което се отрази в цената на главните хранителни артикули. Към това се прибавя и неприятният миг на немската стопанска система, която към този момент граничи с криза. 2023-а година завърши с 0,3% спад на Брутният вътрешен продукт.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР