Изненада ли ви нещо в Столичната община, или засега всичко

...
Изненада ли ви нещо в Столичната община, или засега всичко
Коментари Харесай

Ваня Григорова, общински съветник: На 9 юни очаквайте провал на лявото в България

Изненада ли ви нещо в Столичната община, или към този момент всичко е съгласно упованията, г-жо Григорова?

- Приятната изненада е, че там има чиновници, познаващи отлично процедурите и разпоредбите. С други думи, има кой да съветва новите общински съветници. За да може решенията, които взимат, да са законни, в случай че администрацията не желае да бойкотира новите ръководещи, несъмнено.

Има ли бойкотиращи в администрацията?

В администрацията - не, само че измежду ръководещите някои търговски сдружения да. Неприятната изненада е, че огромна част от активността на общинските съветници не е политическа, а чиновническа. Това е прахосване на запас, което не разрешава генерално да се трансформира ръководството на града.

Когато се постанова един шеф на болница да желае позволение от Комисията по опазване на здравето да закупи рентген със средства на болничното заведение, решението след това би трябвало да мине и през сесия на Столичния общински съвет.

Това всъщност е блокаж на работата на общинските съветници. Няма по какъв начин да се взимат генерални решения за посоката на развиване на Столичната община, когато се занимаваме с дребнотемия. Такива въпроси би трябвало да се вземат решение по авансово заложени правила от администрацията на общината, примерно, не от общинските съветници. Ние, 61 общински съветници, сме затрупани с дребнотемия. А би трябвало да поставим старания да сме осведомени със сериозните проблеми на София, с цел да ги решаваме.

Доколко е в час с тях кметът Васил Терзиев?

- Няма по какъв начин да бъде в час. Той има потребност от време, с цел да се приспособява към администрацията, към порядките и да реши кои от тях да бъдат изменени за общината да работи по-ефективно. При него обаче казусът е доста по-дълбок: той в никакъв случай не се е занимавал с социална активност.

Никога не се е заел с решение на публични проблеми. Дори да има положителното предпочитание да промени нещо, което евентуално е по този начин най-малко в някои области, му е мъчно да се приспособява към нуждата да води диалози, не да издава заповеди. Защото можеш да заповядваш на администрацията.

На жителите не можеш. Колкото и българската народна власт да е на ниско равнище и неработеща, жителите знаят, че имат права и че не може кметът или зам.кметът да размаха камшика и да разпореди: ще стане това, няма да стане това.

Трябва да потърсят метод за реализиране на това, което са решили.

- Кметът би трябвало да убеди хората, че това, което той счита за вярно, в действителност е най-правилното и най-ефективно деяние, което следва да се предприеме. Той би трябвало да свикне, че ще бъде обиждан от хора, които желаят нещо да се случи и са несъгласни с това, което той и неговият екип считат за вярно.

А жителите от своя страна да схванат, че има някои ограничавания, които не разрешават всичко, което в действителност би трябвало да се случи, да стане в този момент и незабавно. Но кметът би трябвало да покаже задоволително воля, с цел да взема решение проблемите. Впрочем, от ПП-ДБ бойкотират личните си хора.

Когато в края на ноември 2023 падна първият сняг, имаше проблем с падналите дървета, само че районните кметове на тези партии, които са с втори мандат, не спомагаха на Васил Терзиев за оправянето с този проблем. Това е, меко казано, смущаващо.

Каква е ориста на жалбата, която подадохте във връзка със подозрението за операции на резултатите от локалните избори в София?

- Целта на жалбата е да се ревизира дали флашките с резултатите от машинното гласоподаване са манипулирани. Да, оказа се, че немалка част от тях - над 300 от общо към 1600, т.е. всяка пета, са манипулирани. Това са елементи от експертизата на движимостите лица, само че не се стигна до съвещанието на съда, защото експертизата е дълга и подробна - над 100 страници, и е предадена в 16 ч. на предходния ден.

Абсурден е аргументът на отсрещната страна, след направения обзор на флашките, че в действителност Васил Терзиев има още 600 гласа допълнително в резултат на този обзор.

На какво се базираме: на флашки, които са манипулирани? Очевидно е, че тези резултати са недостоверни, заради което чакам, че съдът ще вземе заслужено решение по този случай. Заседанието е планувано за 26 април.

Друг е въпросът какво ще се случи при вероятно анулиране на изборите, защото връзките ни с Корнелия Нинова се изостриха и не чакам да бъда претендент на Българска социалистическа партия в новите избори, които ще бъдат планувани. Поради това явяването ми на тях е под въпрос.

А под въпрос ли е първото ви място в листата на Левицата за евродепутати?

- Няма да съм в листата на Левицата за европейските избори. Националните са доста по-важни за мен. За страдание, ляво обединяване за парламентарните избори няма по какъв начин да се случи, защото " Позитано " поведе вътрешна борба против най-успешната си организация - софийската.

Сривът на левите, обществени организации в целия набор е пагубно за българските работещи и аз няма по какъв начин да съм просто наблюдаващ на погрома, който се задава. Но форматът следва да се посочи.

Присъствахте на сбирката в НДК, където бе образувано лявото съдружие " Бузлуджа ". В нея участваха лица, част от които са изключени от Българска социалистическа партия, а други са от опозицията на Корнелия Нинова. Обаче, както споделя народът, със остарели магарета нов цирк не се прави...

- Не виждам политически индивид там. Според мен това е по-скоро опит за консолидиране на хората, които по някакъв метод и заради разнообразни аргументи са отпаднали от левицата, тъй като Нинова изстъргва партията си. Вследствие на това извънредно читави хора излизат от политиката и към този момент не може да се разчита на експертния им капацитет.

Сбирката в НДК бе опит да се образува някакъв център, към който да гравитират такива хора и да може лявото да се употребява от експертизата им. Не бих твърдяла, че групировката " Бузлуджа " ще бъде записана като партия и че ще се явява на избори.

Защо ви поканиха на сбирката?

- Присъствах там, тъй като считам, че ръководителят на Софийската организация на Българска социалистическа партия Иван Таков има потребност от поддръжка в този тежък за него миг. Не съм част от Българска социалистическа партия, само че ние с него бяхме тим в предизборната акция, продължаваме да сме тим и в Столичния общински съвет.

Няма по какъв начин да не окажа поддръжка, когато виждам ожесточената акция от страна на " Позитано " против " Леге ". На ул. " Леге " е седалището на Софийската организация на Българска социалистическа партия. Това са хората, с които постигнахме избирателен резултат, за който Нинова не можеше да мечтае.

Какъв е ползата на госпожа Председателката да унищожава най-ефективната си организация?

- Не бих могла да отговоря на този въпрос. Но, когато работиш срещу своите, явно работиш за непознатите. Обаче аз не съм член на Българска социалистическа партия, не считам да се връщам в нея, единствено разясня.

А нашумелия в последно време политически план " Трети март " бихте ли коментирали? Ако в действителност е под егидата на президента Радев, редно ли е той да напусне поста си и да го оглави още в този момент, не да чака края на мандата си? Защото желязото се кове до момента в който е горещо.

- Президентът ни от няколко години се засипва да скочи и в последния миг се стопира. Очевидно е, че или не съзира капацитет в нещо, което не е управлявано от него, или преценя, че още не е пристигнал неговият миг. Румен Радев трябваше да оглави " Трети март " и не бе късно да го направи даже при започване на 2024 година

Вече не считам, че е податлив да напусне поста си. Но в случай че изчака да свърши вторият му мандат, притеснявам се, че ще се повтори това, което се случи с президента Георги Първанов той изчака да завърши вторият му мандат и тогава сътвори АБВ, когато към този момент не разполага с институционалността на позицията и публичната тежест е по-малка. Ако един политик счита, че има какво да даде на обществото, би трябвало да го направи в този момент, незабавно. Защото дереджето на страната ни по никакъв начин не е положително

Дереджето на страната на какво ви наподобява?

- На фарс. Едната част от Сглобката въобще не знаеше какво прави. Те импровизираха. Дойдоха с упоритостта да изчегъртат ГЕРБ и Движение за права и свободи, след което започнаха да ръководят с тях. А ГЕРБ и Бойко Борисов персонално съумяват да задушат всеки в прегръдката си. Опасявам се, че в огромната си част ПП-ДБ са хора без опит.

Това не е неоправдателно. Може да си без опит, само че следователно би трябвало да послушаш хората с опит. Първо би трябвало да схванеш по какъв начин действа дадена система и след това да я реформираш. А те наподобяват като слон в стъкларски магазин: влизат вътре и желаят да трансформират нещо, само че изпочупват всички чинии, строшават огледалата и по-късно се чудят какво се е случило. Ами вие го направихте, тъй като не разбрахте по кои пътеки да минете, с цел да пренаредите магазина. Така улеснихте ГЕРБ и Движение за права и свободи да ви окарикатурят. Всъщност сами се окарикатурихте.

За страдание резултатът от изключителните парламентарни избори ще е горе-долу същият, както при предходните постоянни.

- По всяка възможност оплюващите се един различен още веднъж би трябвало да се прегърнат. Припомням: когато четирите дами от ГЕРБ оповестиха края на договарянията, Мария Габриел сподели нещо доста значимо: " Времето, в което се водиха диалозите, не е изгубено, по съглашението сме се разбрали на 99 %, нямаме разминавания по политиките ".

Известно е, че ПП-ДБ и ГЕРБ не се разграничават по политиките си, проблем им бяха постовете. Габриел сподели още, че тези диалози може да бъдат добра база за следизборно съдружно съглашение. Очевидно е, че техните упования са още веднъж да се прегърнат.

Опасявам се, че на изключителните парламентарни избори лявото, обществено насоченото, ще претърпи тежка загуба. Очертава се огромен неуспех точно за това политическо течение, което би трябвало да е водещо в страната, която е най-бедна в Европейския съюз. Лявото и национално виновното сега би трябвало да е водещото.Но не се обрисува да е

Правилно ли е бонуси за Великден да получат единствено възрастните, чиито пенсии са под линията на беднотия - 526 лева?

- Лошото е, че сега пенсионната система не е в положително положение. Именно заради това се взимат не толкоз кардинални решения. Но в сегашния случай
бонусите са популизъм, разиграван пред електората от някои политически партии поради идните избори.

Ще оцелеят ли пенсионерите при либерализацията на цените на електрическата енергия? Впрочем, никой не ни задължава да я започваме в този момент. Евродирективата за нея не слага периоди.

- Много мъчно биха оживели. Предвидено е подкрепяне за хора, чийто приход е под избрана граница. Но се притеснявам - това е потвърдено през годините, че когато солидарността в избрана област се прави през обществено подкрепяне, обществените заплащания се лимитират и техният размер е алегоричен, тъй като няма задоволително средства.

А няма задоволително средства, тъй като страната се свива в един извънредно дребен бюджет. Нашата страна се е отдръпнала от публичния живот. Даваме ли си сметка какъв брой ужасно звучи това?!

Източник/Автор: в. Минаха години/Зорница Веселинова


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР