Измирането на цели видове може би е свързано с годишно

...
Измирането на цели видове може би е свързано с годишно
Коментари Харесай

Кометен дъжд избил бозайници през Ледената епоха

Измирането на цели типове може би е обвързвано с годишно преминаващите астероиди Taurid, сочи проучване на американски учени.

Кометата, която основала годишния метеоритен дъжд Taurid, също е отговорна и за задушаването на огромни бозайници в Северна Америка преди 13 000 години.

Разкопки демонстрират, че световната температура паднала внезапно с 8 градуса по Целзий, тъкмо когато Земята се размразявала от последния ледников интервал. Това студено прещракване евентуално е довело до изтребването на огромни животни като саблезъби тигри и мамути.

 Кометен дъжд избил бозайници през Ледената ера

Учените не са сигурни какво е задействало внезапната смяна. Повече от 15 години астробиолозите Бил Напиър и Виктор Клъб спорили, че виновникът е комета с диаметър от 50 до 100 км, която нахлула в Слънчевата система.

По-точно в района сред слънцето и астероидния колан. Това се е случило преди 20 000 до 30 000 години.

В новото проучване Напиър от английския Cardiff University, твърди, че голямата комета се разположила в нова, по-бърза орбита към слънцето и почнала да се разпада, като фрагменти от нея блъснали Земята преди 13 000 години.

Неговият модел предлага тезата, че тези части към момента могат да бъдат забележими в комплекса Taurid – облак от парчета, който изпраща астероиди, пронизващи земната атмосфера в края на октомври и началото на ноември всяка година.

Напиър направил връзката сред Taurid и измирането на типовете, откакто чул за откритите микроскопични нанодиаманти към ледниковите локации из Северна Америка. Предполага се, че такива дребни диаманти могат да се образуват единствено при галактически конфликти.

 Динозавър

Падането на части от кометата също би обяснило античните опустошителни пожари, за които свидетелстват разкопки в Северна Америка.

Много астрономи обаче са скептични по отношение на тази концепция, защото орбитите на галактически скали, задоволително огромни, с цел да причинят такава злополука, са надалеч от слънцето. Според Джаей Мелъш, специалист по конфликтите от Purdue University в Индиана, този сюжет би бил прекомерно необикновен.

Още повече в случай че е съществувала отломка, която би предизвикала това антично избиване, би трябвало към момента да има опасност от такива части в Слънчевата система, твърди Aлън Харис, старши откривател в Института по галактически науки в Колорадо.

Според Харис изказванието, че комплексът Taurid е обвързван със Северноамериканското изгубване на типове е едно от последните догатки, предлагани на необятната аудитория, преди да бъдат потвърдени.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР