Изминалата седмица може да се окаже повратна във войната в

...
Изминалата седмица може да се окаже повратна във войната в
Коментари Харесай

Танковете ще изменят хода на войната в Украйна

Изминалата седмица може да се окаже повратна във войната в Украйна. Решението на западната коалиция да даде на Киев тежки модерни танкове ще промени радикално обстановката. Германия ще изпрати танкове Leopard-2, а Съединени американски щати - M1 Abrams. Англия, Полша и други страни също поеха съответни задължения. По мнението на доста специалисти това ще докара до поврат на бойното поле. Но дали е задоволително за победа във войната?

В актуалната война танковете са основно оръжие при настъпателни интервенции. С тяхна помощ се пробиват линиите на защита на врага и се отвоюват територии. При дейно потребление те обезпечават огнева мощност, отбрана и ненадейност, която обезкуражава врага. Ако са съсредоточени в огромни групи, те просто опустошават врага. Но с цел да се случи това, първо би трябвало да се отслаби защитата на съперника и по тази причина те се нуждаят от поддръжката на артилерията. За да се удържат заетите територии - от помощта на пехотата. Историята демонстрира, че единствено с танкове сражения не се печелят.

Британците първи употребяват стотици танкове в борбата при Камбре през ноември 1917г., с цел да излязат от задънената обстановка на окопната война. Първоначално те реализират обилни триумфи, само че скоро множеството машини излизат от строя и разрешават на германците да стартират контранастъпление.

Танковете могат да се употребяват и при защита. Именно по този начин английската и френската армии през 1940 година удържаха натиска на нацистите в Арас, което разреши след това да се изтеглят английските войски от Дюнкерк.

Украйна даде ясно да се разбере, че й е нужно оръжие освен за сдържането на евентуално нахлуване на Русия напролет, само че и с цел да си отвоюва окупираните територии.

 

Как Украйна може да употребява танковете за офанзива

 

Няма смисъл Украйна да разпръсква получените танкове по цялата линия на фронта, която се простира на над 1000 км. За пробив в съветската защита тя би трябвало да концентрира силите си на сектор от 5 до 20 км. Хамиш де Бретън-Гордън, някогашен полковник от Кралския танков полк на английската войска, счита, че количеството танкове в действителност е значимо за пробива.

Бронетанковата бригада за крупна настъпателна интервенция нормално се състои от най-малко 70 танка. Затова над 100 западни бойни танка ще имат значение. Ако Украйна получи повече, тя може да премине в нахлуване на няколко места по едно и също време, както това стана предходната година - на север и юг.

За общовойскови маневри е нужна и спомагателна поддръжка. Затова Англия изпраща освен 14 танка Challenger-2, само че и 30 артилерийски самоходни и бронирани машини за превоз и отбрана на войските. Новият пакет включва и машини за разминиране и пробутване на мостове. С други думи - съществени детайли за всяка настъпателна интервенция.

Съединени американски щати също ще доставят на Украйна над 100 бронетранспортьора Bradley и Stryker, а Германия - 40 бойни машини Marder.

Танковете са предопределени за бързо напредване по открита околност. Challenger-2, Leopard и M1 Abrams развиват над 40км/ч, което ги прави доста по-бързи от по-голямата част от съветските танкове.

За бързо завладяване на територии с детайл на ненадейност те би трябвало да заобикалят градските региони, където техниката е по-уязвима за офанзиви. Неудачният опит на Русия да обкръжи Киев при започване на войната към този момент показва по какъв начин дългите колони бронетехника на пътя са лесна цел за врага.



Русия неведнъж потвърждава, че в тази война танковете не са всичко

 

Бен Бери, старши теоретичен помощник в Международния институт за стратегически проучвания и някогашен бригаден военачалник от английската войска, отбелязва, че Русия доста укрепи отбранителните си позиции с окопи и противотанкови клопки през последните месеци.

Освен това западните танкове са с към 20 тона по-тежки от съветските модели. Допълнителната ризница дава спомагателна отбрана, само че може да ги направи и прекомерно тежки за превъзмогване на неотдавна положени или отремонтирани мостове. Много от тези мостове бяха взривени от двете страни за закъснение на напредването на съперника.

 

Great Britain showed what the British Challenger 2, German Leopard, French Leclerc and American Abrams tanks are capable of be afraid be very afraid
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР