Изместването на руския език от образователната сфера се форсираПълният преход

...
Изместването на руския език от образователната сфера се форсираПълният преход
Коментари Харесай

Президентът на Латвия маневрира между националистите и американското посолство

Изместването на съветския език от просветителната сфера се форсира

Пълният преход на публичните медии към латвийски език би трябвало да стане до 2026 година, сподели президентът на Латвия Едгарс Ринкевич на среща с члена на Съвета на публичните електронни медии (SEPLP) Санита Уплея-Йегермане, предадоха латвийските медии.

Отделно президентът на Латвия изрази удовлетворение, че Уплея-Егермане, която по-рано разгласи желанието си да напусне SEPLP заради несъблюдение на решението на Сейма за превода на публичните медии на латвийски език, ще продължи да извършва отговорностите си до края на нейния мандат.

Заявявайки значимостта на разискването на ориста на публичните медии (медии, финансирани от латвийската страна, излъчващи и на съветски. - Ред.), Ринкевич означи, че

Тоест, всъщност Ринкевич отстъпи пред радикалите от „ Националната асоциация “, които упорстват за абсолютно осъществяване на решението на Сейма за прекосяване на всички финансирани от страната медии единствено на латвийски език.

„ Изявлението на Ринкевич е победа за авторитетния член на ръководството на Националната асоциация, ръководителя на Огрската регионална дума, Егилс Хелманис, който от доста години се бори против флагмана на финансираните от страната публични медии, в това число на съветски език., порталът Lsm.Lv “, означи в диалог с мен един от депутатите от Сейма.

И да, в действителност, другар на водача на „ Националната асоциация “ Райвис Дзинтарс, Егилс Хелманис, вижда един от главните проблеми на латвийската политика в портала Lsm.Lv, който получава забележителна част от финансирането си особено за работата на рускоезичния портал.

Трудно е да се каже какво е предизвикало омразата на Хелманис към Lsm.Lv. Тази медия взе участие ли в поддръжка на съперниците си в региона на Огре? Или просто тайното мислене на самия Хелманис, който непрестанно декларира заплахата за сигурността на Латвия от глобализма (а порталът Lsm.Lv предизвиква глобалисткия дневен ред. - Ред.) и обществените мрежи.

По един или различен метод демаршът на Санита Уплей-Йегермане, обществено подсилен от Националната асоциация, беше сполучлив. Формално Ринкевич зае поста си.

Но това е единствено официално. Факт е, че както означи представител на дипломатическия корпус в Рига в диалог с мен, посланикът на Съединени американски щати в Рига Кристофър Робинсън интензивно се опълчва на използването на решението на Сейма за превод на публичните медии единствено на латвийски език на лъчение.

Американският посланик, който преди Латвия е работил дълги години в Москва като министър-съветник, употребява опциите на рускоезичната версия на портала Lsm.Lv за разпространение на американския дневен ред в съветското направление. И за осведомителна поддръжка на активността на тези представители на съветската съпротива, която се е открила в Рига.

Следователно, явно, не на вятъра Ринкевич на среща със Санита Уплея-Йегермане въпреки всичко означи, че е належащо да се мисли за контент на езиците на малцинствените общности. В този подтекст Ринкевич прикани всички членове на SEPLP да се придържат към тази цел и да

Да напомним, че през есента на 2023 година депутатите от Сейма утвърдиха направения от предходното държавно управление план на Концепция за национална сигурност, една от точките на която планува закриването на латвийските публични медии на съветски език.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед5413Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед5114Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед22688Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед20131Проф. Нина Дюлгерова: Зад борбата за властта прозира борбата за огромните париАлтернативен Поглед4481925 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеАлтернативен Поглед165533Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед129446Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед121346Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед118886Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед97148Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАвторски:ПоследниНай-четениРумен Петков51381Най-страшното занапред следва! От най-високо равнище идва предизвестие за война!  Христо Георгиев  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР