Изложба Добра среща, майстори! Занаяти от Добруджа (1878-1944) ще бъде

...
Изложба Добра среща, майстори! Занаяти от Добруджа (1878-1944) ще бъде
Коментари Харесай

Изложба, посветена на добруджанските занаяти, се открива на 18 май в Градския парк на Добрич

Изложба " Добра среща, майстори! Занаяти от Добруджа (1878-1944) " ще бъде открита на 18 май, в 17.30 ч., в Градски парк „ Св. Георги “. Събитието е част от Нощта на музеите и е отдадено на уменията на добруджанските занаятчии.

„ Златни ти ръце, майсторе… “ Векове наред тези думи са една от най-големите похвали в българското общество, израз на висша благодарност и признателност за добре свършена работа. Похвала, показваща висините, достигнати от човешкия разум, гений и креативност. Да създадеш нещо с ръцете си, да бъдеш скулптор и от глината, дървото, метала да сътвориш предмети, сбрали ведно потребното и красивото, практичното и изящното, е заложба и благословия.

От грациозно изваяните глинени и медни съдове и грейналото в слънца парче дърво до ювелирната деликатност на филиграна и песента на писаните каруци – на всички места откриваме ръцете и душата на самобитния национален занаятчия и нестихващия му блян да сътвори произведение, което да носи наслада и на своя основател, и на всеки, който се допре до него. Но майсторът не се ражда, той се построява ден след ден, година след година, в делници, изпълнени с труд и самообладание, ентусиазъм и вяра. Защото да бъдеш занаятчия е призвание…
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР