Изкуството е много по-голямо от всички нас, за да е

...
Изкуството е много по-голямо от всички нас, за да е
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев за напрежението в Народния театър: Бяха нанесени рани като с мачете

Изкуството е доста по-голямо от всички нас, с цел да е толкоз едва и да пострада. То има доста хубава обвивка, отбрана – обич, възторг. Така ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев разяснява пред Euronews Bulgaria напрежението в Народния спектакъл „ Иван Вазов “ през последните няколко месеца.

Повод за присъединяване му е връчването на годишните награди за театрални изкуства „ Икар “ довечера в постройката на Народния спектакъл.

Според Мутафчиев целият „ този звук “ към уволнения основен режисьор Александър Морфов и шефа Васил Василев „ вкара още повече хора “, а „ приходите на театъра “ са се нараснали.

„ В случая тази реклама се обърна с позитивен знак. Колегите не престават да работят и не влязоха в персонална кавга “, счита Мутафчиев.

По мнението му казусът с Морфов е местен и надали ще засегне други театри.

 
Ярките персони постоянно имат смисъл и значение в областта на театъра. Бяха нанесени рани като от мачете върху тялото на човек. Проблемът е, че тези рани доста мъчно зарастват. Всяка една от страните получи своите удари, доста мъчно зарастват, като в приказката с мечката... Утре отново ще се изпънем дружно на сцената.
Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на българските актьори

На сътрудниците, които са обезверени през последните няколко месеца във връзка с работата си, ще кажа – работете това, което обичате и т ова, за което имат гений, добави той, като увери, че „ доста институции работят “ да бъде увеличено възнаграждението на артистите. По думите му „ приходите им ще станат съпоставим с приходите на естествените хора “.

Относно премиите „ Икар “ той разяснява, че ще бъдат присъдени на „ най-хубавите от миналия сезон “ – на Антон Радичев, Мария Стефанова, които са „ знакови имена в актьорската специалност въобще “.

„ За да си добър артист, би трябвало да си добър човек отвън сцената, същото важи и за режисьора “, уточни Мутафчиев. 

Накрая приключи: Хора, забавлявайте се, животът е толкоз къс, знам го от опит, той става по-хубав... “

Вижте повече във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР