Изкуственият интелект, разследващ емоциите (Emotion Artificial Intelligence - EAI), е

...
Изкуственият интелект, разследващ емоциите (Emotion Artificial Intelligence - EAI), е
Коментари Харесай

Емоциите като измерими данни: Редно ли е AI да анализира чувствата ни

Изкуственият разсъдък, проверяващ страстите (Emotion Artificial Intelligence - EAI), е технология, която разкодира възприятията ни посредством едвам доловими придвижвания на лицето и по-късно ги трансформира в измерими данни.

Разработчиците на такива софтуери настояват, че EAI може да разпознава разнообразни страсти - от благополучие до яд, като евентуално дава визия за нашите страсти, даже когато ние самите не ги осъзнаваме, написа Business Insider.

Освен за търговски приложения, свързани с маркетинг, EAI се употребява на работното място.

Предполага се, че разпознаването на прочувствените положения на чиновниците може да увеличи продуктивността и да насочи вземането на решения при набиране на личен състав.

Eксперти в региона от MIT обаче слагат под въпрос научната основа на технологията, като се съмняват в способността ѝ да интерпретира човешките страсти само посредством изражението на лицето.

Въпреки че създаването на EAI датира от края на 90-те години на предишния век, неотдавнашният прогрес в технологиите форсира неговото развиване. Понастоящем механизмът разчита на комплицирани логаритми и просторен набор от данни за образование.

Компаниите също употребяват тази технология за наблюдаване на витални индикатори като дишане, сърдечен темп, и поза на тялото, като я ползват в разнообразни области.

Нейните приложения варират от идентифициране на евентуални измами в застрахователни искове до подкрепяне на диагностицирането на меланхолия и оценяване на ангажираността на учениците в среди за отдалечено образование, добавя Business Insider.

Този инструмент за изкуствен интелект се използва  на избрани работни места, като наблюдава чиновниците без тяхно познание и ги дефинира като депресирани или уплашени.

През 2019 година EAI анализът на лица, извършен от HireVue, предопределен за безпристрастна оценка на претенденти по време на видеоинтервюта, става обект на рецензии.

В тъжба на Електронния център за информация за поверителността се твърди, че има " нелоялни и лъжливи практики ", защото не е потвърдено, че технологията на HireVue може да прави това, което компанията твърди, че може.

Споменава се също евентуалната му пристрастност към дамите, цветнокожите и лицата с неврологични разлики, като се слага под въпрос неговата склонност за взимане на решения за назначения.

Кат Рьомич, докторант по информация на Мичиганския университет, която е провела изследване за EAI, е открила, че чиновниците постоянно не знаят, че компанията им употребява технологията, до момента в който те са на работа. Не съществува условие работодателите да ги осведомят.

Информацията за страстите може да бъде събрана посредством " разбор на данните, които те към този момент събират като част от съществуващите стратегии за мониторинг и наблюдаване ", споделя Рьомих, което значи, че фирмите могат просто да прибавят EAI към съществуващите стратегии за наблюдаване, без да предизвестяват чиновниците.

В момента Европейски Съюз работи по законопроект, който ще направи нелегално потреблението на технологията на работното място. Но до момента в който не се появи регулация, фирмите могат да го употребяват по този начин, както им е комфортно.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР