Изкуствен интелект (AI) идентифицира нещо мистериозно в един от шедьоврите

...
Изкуствен интелект (AI) идентифицира нещо мистериозно в един от шедьоврите
Коментари Харесай

Изкуствен интелект откри: Рафаело не е рисувал Свети Йосиф

Изкуствен разсъдък (AI) разпознава нещо мистериозно в един от шедьоврите на Ренесанса - картината на Рафаело, наречена „ Мадона каузи Роза “. Благодарение на ново изследване, оповестено в списание Heritage Science, излиза наяве, че лицето на Свети Йосиф, изобразено в горния ляв ъгъл на картината, евентуално не е основано от самия Рафаело.

Това изобретение стана допустимо с помощта на нов метод на учени от Обединеното кралство и Съединени американски щати, които употребяват специфичен AI логаритъм, подготвен да разпознава на микроскопично равнище стила и щрихите на италианския занаятчия. Чрез изчерпателен разбор и машинно образование се разграничава „ ръкописът “ на Рафаело от вероятен втори създател, който е работил върху лицето на Свети Йосиф.

Математикът и компютърен академик Хасан Угхайл от университета в Брадфорд споделя: „ Компютърът вижда доста по-дълбоко от човешкото око, съумява да вникне в микроскопично равнище “.

Този способ, основан на разбора на изображения на достоверни картини на Рафаело, разкрива нови благоприятни условия за засвидетелствуване достоверността на творби на изкуството. Въпреки че резултатите са смесени във връзка с цялата картина, откривателите са уверени, че лицето на Свети Йосиф най-вероятно не идва от перото на великия занаятчия.

Това изобретение е още един образец за това по какъв начин актуалната технология може да разкрие тайните на античните творби на изкуството. Но специалистите акцентират, че изкуственият разсъдък не е предопределен да размени човешкия опит и вътрешен глас при засвидетелствуване на изкуството, а по-скоро ще служи като мощен инструмент за подкрепяне и поддръжка на специалисти в региона.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР