Изкусително вкусни и невероятно ароматни - чупиш хлебче и хапваш

...
Изкусително вкусни и невероятно ароматни - чупиш хлебче и хапваш
Коментари Харесай

Бобена фантазия в гювечета

Изкусително вкусни и необикновено ароматни - чупиш хлебче и хапваш с вкус

Необходими Продукти

● фасул - 500 г сварен
● печурки - 250 г
● лук - 1 огромна глава
● моркови - 2 бр. на кубчета
● целина - 2 части на кубчета, от дребна глава
● люти чушки - към 4 бр. сухи
● джоджен - 2 ч.л. изсъхнал
● магданоз - към 2 с.л наситнен
● черен пипер - 2 ч.л.
● сол - на усет

ТЕСТО


● брашно - 280 г или 2 ч.ч.
● сол - 1 ч.л.
● олио - 2 с.л.
● вода - топла за тестото (около 300 - 320 г)

Начин на подготвяне

Бобът се накисва предната вечер във вода за 1 нощ. След това се сварява по обичания метод до подготвеност на зърната. Изцежда се.

Замесва се тесто и се оставя да втаса на стайна температура.

Гъбите се обелват от горната страна, нарязват се на по-големи четвъртини и се задушават в лой. Посоляват се със сол и черен пипер. Изваждат се.

В същия, само че избърсан тиган, с нова лой се задушават наситнените зеленчуци, морковите и целината на кубчета, а лукът на полумесеци. Добавят се към боба, овкусява с джоджен, магданоз и малко олио.

В гювече се подрежда пласт фасул, от горната страна гъби, още веднъж фасул и така нататък като се приключва с фасул. Добавя се на всяко гювече по една суха чушчица. По предпочитание на всяко гювече може да се добави и по половин с.л. доматен сок.

Готовото тесто се дели на топки съгласно броя на гювечетата. Разплесква се на питка и се залепя от горната страна като капаче.

Запича се в гореща фурна, до момента в който се зачерви тестото, към 30 минути.

Изважда се, оставя се за 10 минути и се сервира, като всеки си отчупва парче от тестото на своето гювече. То замества хляба.

Бобената фикция в гювечета е подготвена.

Инфо: Сладко и солено

Забележка: Не имах вяра при приготвянето на тези гювечета какъв брой вкусно може да се получи с това запечено тесто. Прекрасна рецепта!

Затрудних се с слагането и залепването на тестото, само че при малко непримиримост се получава тъкмо като капаче. Помогнах си с точилката. Крехко тесто и по едно и също време и хрупкаво.

Само като съвет, гъбите в никакъв случай не ги измивам с вода. Променя им се усета, поемат вода. По принцип ги обелвам, само че в случай че имам терзания за чистотата им ги бърша от горната страна с влажна домакинска хартия. Пънчетата постоянно ги премахвам.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР