Изискано и стилно - вижте как се прави Свинско Уелингтън

...
Изискано и стилно - вижте как се прави Свинско Уелингтън
Коментари Харесай

Свинско Уелингтън

Изискано и стилно - вижте по какъв начин се прави Свинско Уелингтън по рецепта на Гордън Рамзи

Необходими Продукти

● печурки - 300 г
● чесън - 1 скилидка
● сол - 1/4 ч.л.
● черен пипер - 1/2 ч.л.
● мащерка
● горчица
● свинско месо - към 350 г парче
● олио - 2 с. л.
● прошуто - 4 бр. слайс (или различен тип шунка)
● бутертесто - 1 лист
● яйца - 1 бр. за намазване

Начин на подготвяне

Фурна - 200 градуса; Плоска тава покрита с хартия за печене.

Гъбите се почистват с влажна домакиска хартия и се обелват. Поставят се в блендер със сол, черен пипер и мащерката, и се смилат до паста за към 30-60 секунди. Прехвърлят се в тиган със междинна величина и малко лой, към 1 с. л., разпределят се по дъното като палачинка и се готви на сдържан котлон, като постоянно се разбърква.

Гъбите първоначално пускат своята си вода, тя би трябвало да се изпари и пастата да се свие, да стане на половина от първичното ѝ положение, гъста и съвсем суха. Сваля се от огъня и се оставя настрани.

Парчето месо или частите, в случай че са две, се овкусяват с малко сол и черен пипер от двете им страни. В тиган със мощно сгорещено олио се слагат да се запечатат от двете страни, също по този начин и страничните им ръбове. Изваждат се и се оставят да отпочинат за към 5 минути. След това се намазват обилно с горчица от двете им страни.

Върху разточен лист тесто в средата се подрежда прошутото, като леко се застъпва, от горната страна се слага 1 1/2 с. л. от гъбената паста, разчува се и от горната страна се слагат намазаните части месо. Отново се намазва с гъбена паста и се покрива с шунка.

С четка се намазват страничните елементи на тестото, с цел да залепнат по-късно, и благодарение на фолиото се завива на плътно руло към цялото парче месо, дясната страна се трансферира от горната страна и се захлупва с лявата.

Притиска се, с цел да залепнат едно в друго. Фолиото се завива в профил като стегнат бонбон и рулото се оставя в ледник за 15 минути да стегне. След това се развива от фолиото, слага се в тавата върху хартията, намазва се обилно с яйце и с противоположен нож се вършат леки сечения без да се разрязва тестото в шарка по желание.

Соленото руло се пече на 200 градуса за към 30 минути.

Свинското Уелингтън е готово.

Гарнитура - по желание.

Инфо: Гордън Рамзи

Забележка: От моя страна това беше опит за изработката на по този начин известното Уелингтън руло, което постоянно се подготвя от американците или от англоезичните страни за Коледа. По принцип се подготвя с телешко бонфиле или особено телешко месо, което у нас не се предлага, или се предлага в мощно профилиран магазин за месо. Нямах това време да подбера вярното месо и по тази причина си позволих да го подготвя със свинско такова. Определено мога да кажа, че се получи доста добър опит и за Коледа мога умерено да го подготвя. Лесно е, ефектно е, извънредно вкусно, не лишава доста време.

- Пастата от гъби при слагането ѝ в блендер може да се добави от няколко, към 150 г, авансово обработени кестени;

- Месото може да е цяло парче или две отделни;

- Шунката, която съм употребила е прошуто, което е изцяло и задоволително изсъхнало. Това е наложително, тъй като в случай че има влага в нея, ще се отрази неподходящо върху бутер тестото. Може да се употребява и Пармска шунка. Не се заменя с българска шунка, тъй като тя съдържа прекомерно доста вода и ще скапе типа и вкусово бутер тестото, а както знаем бутер тестото не обича прекомерно доста влага;

- Солта се поставя минимално, тъй като прошутото е задоволително солено;

- Крайчетата на тестото доста добре се прищипват;

- Може да се подготви от предната вечер, да се държи в ледник и по-късно да се изпече. Според Гордън Рамзи даже по този начин е по-добре, тъй като тестото ще се стегне достатъно и рулото ще има по-съвършена форма;

- След като е добре намазано с яйце и леко прорязано с противоположен нож е добре да се посипе и малко кашерна сол, което аз пропуснах да добавя;

- Задължително откакто се изпече и е изцяло готово, рулото се оставя да отпочине за 10 минути и по-късно се нарязва на филии.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР