Издателство Книгомания пуска стихосбирка – антология на голямата българска поетеса

...
Издателство Книгомания пуска стихосбирка – антология на голямата българска поетеса
Коментари Харесай

Книгомания възражда Ваня Петкова с поетичната антология Аз съм Сириус

Издателство Книгомания пуска стихосбирка – антология на огромната българска поетеса Ваня Петкова. Тя излиза за 80-годишнината от рождението й, а представянето й е на 26 април от 18 часа в Съюза на българските публицисти.

Тогава започва честването, което ще продължи цяла година и ще мине през доста градове на страната.

" Аз съм Сириус “ – съдържа пет глави със 100 подбрани стихотворения от последните и първите стихосбирки на авторката. Обърнати наобратно по последователност, където началото е в действителност краят – " Пиратски стихове “ беше последната стихосбирка на авторката издадена приживе, написана в Родопите.

Това е първата глава на актуалната стихосбирка, която съдържа както най-бунтарските стихове на поетесата от последните й години, по този начин и произведения от " Синята книга “ в жанр " маринистика “ с ясно изразеният афинитет на авторката към нейната безконечна обич - морето.

Последната глава " Сбогуване “ в действителност е писана при започване на кариерата й, само че е толкоз пророческа, че съставителите на книгата вземат решение да завършат с нея. Между първата и последната глава са галактическите, любовните и патриотични стихове на Ваня Петкова.

Главата " Сириус “ сплотява две от най-лиричните книги на авторката – нашумялата през 1967 година " Грешница “ и " Страсти “, в които читателят се потапя в най-съкровената обич във всичките й етапи – мощната химия на еротиката, грешницата и светицата, изневярата и прошката, тихата кротка обич и мимолетната бурна, фамилното огнище и наследниците, несподелената обич с всичките й разочарования. " Венсеромос “ – е безконечната битка на положителното и злото, черното и бялото, битката срещу расизма и ксенофобията, и в последна сметка - успеха на справедливостта. " Арменска ария “ – е отдадена на страданията на арменския народ и неговата свещена земя – Армения.

Най-необичайното в този алманах е, че книгата е илюстрирана от самата авторка, която приживе е била извънредно надарен художник, най-вече портретист. Намерените в нейния списък рисунки, графики, скици и картини са включени в антологията " Аз съм Сириус “, като ни демонстрират една незнайна страна на поетесата.

Няколко от стихотворенията, включени в стихосбирката са и текстове на известни песни станали шлагери. Като, да вземем за пример, стихотворението " Обичам те “, изпято от група " Вираж “ по музика на композитора Асен Драгнев, " Арменски очи “ е самобитен химн на арменците у нас – една превъзходна комбинация на Хайгашод Агасян в негово осъществяване. " Зайчето “ е превърнато в ария от Ники Томов и група " Дисонанс “, група " Фактор “ също имат шлагер по стихотворението " Влюбена в мен “. Хитът на 70-те, по стихотворението " Старите камбани “ е изпят от Йордан Марчинков и държи класацията " Мелодия на годината “, " Любовта на Юнгата “ и " Старият Барба “ са безконечните шлагери изпяти от Маргрет Николова по музика на Йосиф Цанков.

Стихосбирката " Аз съм Сириус “ е едно огромно предизвикателство за композитори и артисти, наситена от стихове които можеш да запееш още при самия прочит.

Книгата включва най-космичната лирика, която в миналото се е раждала на Земята, и то - от българска поетеса. Викът от Космоса пронизва с рими и непредсказуеми метафори въздуха, разцепва на две морета и реки.

Силните афоризми подвигат баловете на вълните в океана предизвиквайки същинско цунами от стихове. И целият този плевел двубой на думи се укротява в пазвата на най-нежната любовна поезия, криеща зад завесата на паравана еротиката на душата и тялото. Космос, земя, пирати и море, войни, любови, светици и блудници, отчаяние и прослава, проклинание и благословия, другари и врагове и доста същински Истини – това е най-новата стихосбирка на огромната българска и международно приета поетеса Ваня Петкова.

Сборникът " Аз съм Сириус “ е въодушевен от паметното автобиографично стихотворение на поетесата Ваня Петкова – " Сириус “, където авторката показва всичко това което е!

" Аз съм Сириус!

самотна и далечна,

всичко в мене е назад на света “.

Ваня Петкова е известна като най-борбената поетеса отстояваща както в творчеството си по този начин и в живота справедливостта, правдата и чистата обич. Критиците я дефинират като " амазонката “ на българската литература.

" Истината ИСТИНА е единствено,

щом излъжеш слънцето изгасва.

Няма думи върху мене, няма-

има единствено погледи мъгливи или ясни “.

Ваня Петкова нашумява още през 60-те години на предишния век с най-лиричната лирика завоалирана с неповторими рими. Тя е неподражаема по жанр, висота на своя лиричен изказ, афоризми и метафори. Всяко нейно стихотворение е същински сюжет на филм, който читателят с изясненост си показва до момента в който чете творбата.

Съставителите на първия антологичесн алманах на поетесата Ваня Петкова ще зарадват феновете на поезията с едно нетипично показване на книгата. Те ще онагледят всичко, което включва неповторимата стихосбирка.

Представянето на " Аз съм Сириус “ стартира с мултимедиен филм с безусловно незнайни за аудиторията моменти от живота и творчеството на авторката. Моноспектакълът от най-известните и най-неизвестните стихове на Ваня Петкова ще прозвучи с музикален акомпанимент от сцената в осъществяване на щерка й - Оля Ал-Ахмед и внука й – Джоузеф Ал-Ахмад, който е и създател на кино лентата – показване, художник на корицата на книгата и режисьор на цялото събитие. Но това не е всичко!

Изложба от 33 невиждани рисунки на поетесата Ваня Петкова ще могат да видят феновете на всяко показване във всеки град, както в антологията " Аз съм Сириус “, която е илюстрирана в действителност от авторката. Извадените от архива на поетесата неповторими исторически фотоси са включени във фотоизложбата, която също е част от мега-поетичното събитие.

Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад – дъщерята и внукът на поетесата и съставителите на сборника " Аз съм Сириус “, са подбрали прицизно и със символика 100 стихотворения на Ваня Петкова за друга публика и усети – най-известните и обичани на мнозина и по-неизвестни такива, сътворени в далечните 60-те и 70-те години, само че постоянно настоящи. Странно е пророчеството на авторката – освен че любовта и възприятията са си същите, само че даже войните в света са си все същите и действително нищо не се е трансформирало. Така, поезията на Ваня Петкова остава постоянно настояща и безконечна, а авторката – незабравима.

Книгата може да бъде закупена във всички книжарници на Книгомания, както и он-лайн от всички платформи на издателството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР