Изборите за долната камара на парламента (Лок Сабха) протичат в

...
Изборите за долната камара на парламента (Лок Сабха) протичат в
Коментари Харесай

Буквално голяма избирателна активност: В Индия се провеждат огром...

Изборите за долната камара на Народното събрание (Лок Сабха) протичат в горчива атмосфера.

 

Опозицията твърди, че им е отказана равнопоставеност, като доста водачи са били обискирани от федералните правоприлагащи органи. Конгресът съобщи, че данъчните управляващи са замразили банковите му сметки в продължение на шест седмици, което затруднява финансирането на акцията му. Някои водачи на опозицията, в това число известният основен министър на Делхи Арвинд Кехривал, бяха вкарани в пандиза по обвинявания в корупция, които те отхвърлят.

 

Опозицията прикани индийските изборни органи да се намесят, само че самата изборна комисия се сблъска с въпроси по отношение на своята самостоятелност. Комисията отхвърля да разяснява.

 

С 1,4 милиарда души Индия е най-многолюдната страна в света и цифрите към изборите са умопомрачителни. Гласуването за избор на 543 депутати ще протече на седем стадия в продължение на шест седмици и ще приключи на 1 юни. Резултатите ще бъдат оповестени на 4 юни.

 

Около 969 милиона жители имат право да гласоподават. За да добиете визия, в случай че съберете популацията на Съединени американски щати, Русия, Япония, Англия, Бразилия и Франция - това е покрай броя на индийците в изборните описи. Тъй като към момента сме малко по-малко, дано включим и Белгия.

 

Гласуването се прави поетапно от съображения за сигурност и логистични аргументи. За пръв път изборната комисия заяви, че възрастните хора и хората с увреждания могат да гласоподават от вкъщи си посредством гласоподаване по пощата.

 

Близо 1,5 млн. изборни секции са построени в цялата страна, а основният изборен комисар Раджив Кумар даде обещание да " придвижи демокрацията във всяко кътче на Индия ".

" Екипите ни ще извървят спомагателни километри, с цел да доближат до всеки гласоподавател, без значение дали се намира в джунглите или в заснежените планини. Ще вървим на коне, слонове, мулета или хеликоптери. Ще стигнем на всички места. "

 

Повечето изборни секции са в учебни заведения, колежи и общински центрове, само че от време на време се избират и необикновени места - да вземем за пример контейнери за транспорт, планински върхове или гори.
Индийски чиновници на изборни секции транспортират с коне електронните машини за гласоподаване (ЕМИ) до отдалечения изборен регион Дарджилинг на огромна надморска височина

Избирателни секции се построяват даже в най-отдалечените кътчета на страната

 

И когато комисията споделя " всеки гласоподавател е значим ", това не е просто девиз. По време на общите избори през 2019 година петима чиновници пътуваха два дни с рейс и пешком, с цел да може един уединен гласоподавател - 39-годишна жена в североизточния щат Аруначал Прадеш - да упражни правото си на глас.

 

Най-важният в политическо отношение щат е Утар Прадеш (UP). С повече от 240 милиона души това е най-населеният щат в Индия, който изпраща повече депутати в Народното събрание от всеки различен. Анализаторите споделят, че " пътят към Делхи минава през УП " и че партия, която се оправя добре тук, нормално е в положение да ръководи Индия - осем от министър-председателите на Индия водят началото си от този щат.

 

Премиерът Моди, който се стреми към исторически трети мандат, остава любимец, а първите изследвания на публичното мнение предсказват неговото завръщане. Ако 73-годишният министър председател завоюва, той ще изравни върха на първия министър председател на Индия Джавахарлал Неру.

 

Поляризираща фигура, господин Моди остава всеобщ водач с милиони поддръжници, които му отдават дължимото за положителното ръководство и подобряването на интернационалния престиж на Индия. Критиците му обаче настояват, че неговият мускулест хиндуистки шовинизъм изключва малцинствата и че той желае да промени светската конструкция на страната. Използването на религията и религиозната символика от страна на Моди се оказва мощно в страна, в която 80 % от популацията са хиндуисти.

 

Неговият девиз за изборите през 2024 година е " abki baar, char sau paar [този път ще преминем 400 места] " - цел, която BJP е сложила пред себе си и своите съдружници. В индийската система за първостепенна изборна система една партия се нуждае от 272 места, с цел да завоюва - през 2019 година BJP завоюва 303.

 

Текстът е оповестен със съкращения

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР