Избори в Есватини: Гласуването в кралство, където партиите са забранени

...
Хората в Есватини, последната абсолютна монархия в Африка, гласуват на
Коментари Харесай

Хората в Есватини, последната абсолютна монархия в Африка, гласуват на парламентарни избори, където на кандидатите не е позволено да се кандидатират политическа партия.

Това е първото допитване там след смъртоносните продемократични протести през 2021 г.

Критиците отхвърлиха изборите като фарс, предназначен да легитимира абсолютната монархия.

Но крал Мсвати III насърчи хората да се явят да гласуват, за да осигурят мир и стабилността се поддържа.

Повече от половин милион души се регистрираха да гласуват и те ще избират 59 членове на долната камара на парламента. Но депутатите имат само консултативна роля и не притежават никаква осезаема власт в страната, известна преди като Свазиленд.

55-годишният крал, който наследи на трона през 1986 г. на възраст само 18 години, ще избере още 10 представители.

Съобщения от столицата Мбабане казват, че спокойствието е преобладавало в избирателните секции в петък сутринта.< /p>Африка на живо: Актуализации за тази и други истории от континента. Научете повече за Есватини

Политическите партии са забранени в Есватини от 1973 г. насам, принуждавайки хората, търсещи изборни позиции, да се кандидатират като независими кандидати на парламентарните избори, които се провеждат на всеки пет години.

Репресиите на монархията срещу несъгласието и системата за политическо номиниране в страната, която включва традиционни вождове, избиращи кандидати, често произвежда избрани служители, подкрепящи монархията.

Преди гласуването някои жители на Свази изразиха скептицизъм, че изборите ще доведат до промяна, тъй като парламентът не може да критикува или да предприема действия срещу изпълнителната власт или краля.

Кралят също така назначава кабинета, министър-председателя и съдиите, одобрява законите, предложени от парламента, и командва всички сили за сигурност на Есватини.

„Дори и да бъдат избрани в парламента, те нямат правомощието да държат изпълнителната власт отговорна, включително абсолютната монархия“, Звели Мартин Дламини, редактор на Свазиленд News, каза в програмата Newsday на BBC.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР