Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет

...
Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет
Коментари Харесай

МОН: Изборът на проф. Спасов за декан е съпътстван от редица нарушения

Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет (МФ) на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ е придружен от редица нарушавания и неизяснени условия. Установени са пропуски във връзка с свикването на Общото заседание на МФ на СУ и процедурата на неговото избиране.

Това са изводите от инспекцията на МОН, формирана по предписание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Проверката е вследствие на постъпили в Министерството сигнали и тъжби за избора на декан, извършен на Общо заседание на Медицинския факултет в края на месец юни.

По отношение на квотите в състава на Общото заседание Комисията в МОН е открила, че са спазени условията на Закона за висшето обучение, само че са открити пропуски в процедурата.

„ От предоставените от висшето учебно заведение документи не може да се откри дали всички членове са били известени по електронната поща за идното Общо заседание и дали, в случай че бяха известени и бяха се записали, нямаше да повлияят на резултатите от извършените избори. При осъществяване на инспекцията би следвало да е прибавен лист на записаните на 23.06.2023 година членове на Общото заседание на МФ на СУ. Такъв не е бил прибавен, а би послужил, като доказателство за кворума – 101 регистрирани, който се твърди, че е бил налице при някои от гласуванията. Това в допълнение навежда Комисията към подозрение дали въобще е имало подобен кворум “, пишат от Министерството.

От МОН декларират, че във връзка с свикването на Общото заседание излиза наяве, че са изпълнени отчасти условията на Правилника за устройството и активността на СУ за свикването му. Не е ясно дали писмената покана с дневния ред за него е изпратена до всички членове. Първоначално за място на провеждането е посочено „ Аулата на Болница „ Лозенец “ с начален час за регистрация 08,15 часа. Независимо от наличието на първичната покана е показана нова с място на провеждане  - „ Аулата на СУ “ - ректорат с начален час на регистрация 08,15 ч. на 23.06.2023 година От предоставените доказателства не може да се откри, че поканата е изпратена до всички членове на Общото заседание. Не се показани и такива, че поканата за осъществяване в ректората на СУ въобще е изпращана по електронната поща до членовете. Всичко това значи, че има съществени нарушавания в процедурата по привикване на Общото заседание на МФ на СУ, извършено на 23.06.2023 година, заради което Комисията смята свикването му за незаконосъобразно.

Протоколът от извършеното заседание пък е подписан от определения негов ръководител и от избрания протоколист само на последната страница – по този метод не може да се откри дали не са осъществявани спомагателни промени в него на останалите страници. Практиката при сходни документи е те да бъдат подписвани на всяка страница, с цел да се подсигурява достоверността на информацията към датата на слагане на подписа.

„ Неизяснен и най-вероятно с редица процедурни пропуски е и въпросът за какво се постанова провеждането на в допълнение съвещание на 26.06.2023 година за избор на Факултетен съвет. От предоставения на комисията Протокол № 1 е видно, че за предлагането, направено от проф. Спасов за разпределение на квотите за присъединяване във ФС, са дали своят вот 67 членове на Оценка за съвместимост, а нужният кворум би трябвало да бъде - 72 членове. В този смисъл гласуването по тази точка Комисията смята за незаконосъобразно. В тази връзка общото заседание афишира нова дата за осъществяване на скрито гласоподаване за допълнение на непопълнените места в първия работен ден – понеделник 26.06.2023 година от 9.00 ч. Подобно решение опонира на Правилника на СУ. Въпреки желаната спомагателната информация от страна на МОН, не са предоставени доказателства, от които да е видно какъв е броят на записаните членове на Оценка за съвместимост, събран ли е нужният за гласоподаване кворум и други, заради което комисията смята, че има нарушавания при извършеното второ гласоподаване за членове на ФС “, декларират от Министерството на образованието и науката.

Проверката е открила още, че претенденти за декан на МФ на СУ са проф. Любомир Спасов, назначен на трудов контракт по външно съвместителство според член 111 от Кодека на труда и доцент Дорина Михова, която няма подписан контракт с ректора на СУ. На база предоставените документи остава неуточнен въпросът по отношение на допустимостта на претендентите и дали е прибавен идентичен метод при двамата, както и дали са спазени изискванията за гласност, бистрота и правда.

На база всички данни за нарушавания, които бяха открити в хода на инспекцията, министърът на образованието и науката предлага в 3-месечен период да бъде извършено ново Общо заседание на Медицинския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ за избор на органи за ръководство. Тези дейности са според пълномощията по Закона за висшето обучение и провъзгласената автономност на висшите учебни заведения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР