Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет

...
Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет
Коментари Харесай

МОН: Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на СУ е с нарушения

Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ е придружен от редица нарушавания и неизяснени условия. Установени са пропуски във връзка с свикването на Общото заседание и процедурата на неговото избиране.

Това са част от изводите от направената инспекция по предписание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, формирана вследствие на постъпили в МОН сигнали и тъжби за избора на декан, извършен на Общо заседание на Медицинския факултет в края на месец юни.

Комисия в МОН изиска от висшето учебно заведение цялата налична документи и в детайли се срещна с нея. По отношение на квотите в състава на Общото заседание Комисията откри, че са спазени условията на Закона за висшето обучение, само че откри пропуски в процедурата. От предоставените от висшето учебно заведение документи не може да се откри дали всички членове са били известени по електронната поща за идното Общо заседание и дали, в случай че бяха известени и бяха се записали, нямаше да повлияят на резултатите от извършените избори. При осъществяване на инспекцията би следвало да е прибавен лист на записаните на 23.06.2023 година членове на Общото заседание на МФ на СУ. Такъв не е бил прибавен, а би послужил, като доказателство за кворума – 101 регистрирани, който се твърди, че е бил налице при някои от гласуванията. Това в допълнение навежда Комисията към подозрение дали въобще е имало подобен кворум.

По отношение на свикването на Общото заседание излиза наяве, че са изпълнени отчасти условията на Правилника за устройството и активността на СУ за свикването му. Не е ясно дали писмената покана с дневния ред за него е изпратена до всички членове. Първоначално за място на провеждането е посочено „ Аулата на Болница „ Лозенец “ с начален час за регистрация 08,15 часа. Независимо от наличието на първичната покана е показана нова с място на осъществяване - „ Аулата на СУ “ - ректорат с начален час на регистрация 08,15 ч. на 23.06.2023 година От предоставените доказателства не може да се откри, че поканата е изпратена до всички членове на Общото заседание. Не се показани и такива, че поканата за осъществяване в ректората на СУ въобще е изпращана по електронната поща до членовете.

Всичко това значи, че има съществени нарушавания в процедурата по привикване на Общото заседание на МФ на СУ, извършено на 23.06.2023 година, заради което Комисията смята свикването му за незаконосъобразно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР