Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ Св. св.

...
Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ Св. св.
Коментари Харесай

Най-големите врагове на БСП вече са Нинова, Гешев и Трифонов

Иво Инджов е доцент по публицистика във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ", специалист по политически връзки.

Не, след изборите Бойко Борисов към този момент няма да е най-големият зложелател на Българска социалистическа партия. През последната половин година той направи, каквото можа, с цел да я обезсили. ГЕРБ отряза крилата на Столетницата с фрапантното понижаване на партийните дотации, а самият Борисов вместо на " сакат крайник ", както го направи един път преди години, завоюва евроизборите с " джипката " на НСО и лъчение във фейсбук на обиколките му с министрите из страната. На път е да стори същото, въпреки и не по този начин безапелационно, и на локалния избор, развеждайки пред електората някои от (кандидат-) кметовете на ГЕРБ.

След балотажите на 3 ноември най-големите врагове на Българска социалистическа партия ще се споделят Слави Трифонов, Иван Гешев и Корнелия Нинова. Защо път тъкмо те?

Сякаш най-парадоксално е причисляването към тази " тройка " на водача на партията. Тези дни Нинова съобщи по Нова ТВ изрично, че

няма да подаде оставка, какъвто и да е резултатът за левицата

от идните избори. " Всички, които се канят да ми желаят оставката, да почакат малко. Ще имат такава опция през май следващата година. Няма да им разреша повече да разрушават партията ", сподели Нинова. С други думи, макар че се обрисува да загуби трети подред избори – вяра за смяна всяка забравете.

Очаква се резултатите от локалните избори да бъдат регистрирани като триумф за Българска социалистическа партия на фона на пагубното й показване през 2015 година Тогава тя не съумя да вземе кметското място в нито един регионален град. Според шефа на алените в този момент партията може да завоюва в пет-шест регионални центъра. По-вероятно е това да се случи в два-три. Социалистите сигурно ще имат и много повече общински съветници отпреди четири години. Бутилката ще е повече от " полупълна ", в случай че обявилата се за самостоятелен претендент Мая Манолова, подкрепена от Българска социалистическа партия, завоюва в София. Но може да се окаже и " полупразна ", тъй като се обрисува Българска социалистическа партия да загуби пагубно изборите в знакови градове като Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и други В някои от тях евентуално ще бъде трета, че даже и четвърта политическа мощ. Как с такова лице да претендираш и по какъв начин да ти повярват, че си действителна опция на ГЕРБ?

От заслужената горделивост на Българска социалистическа партия като главен стожер на успеха на Румен Радев на президентските избори, стремежа към властта на парламентарния избор и устрема към победа на евроизборите през май няма и диря. Нинова подлага на критика ГЕРБ и Борисов и приказва за болките на хората: екологията, демографията, опазването на здравето и стопанската система и приходите, само че звучи някак си изтощено. Кампанията ще се запомни с това по какъв начин тя театралничи с големи букети, връчени й от партийни деятели, като че ли чества някакъв празник. Елена Йончева – безпартийното острие на алените за евровота, е притихнала в Брюксел.

Електоратът в София пък се чуди " чия е Мая: наша, на дребните десни или на зелените? ",

както ми показа един симпатизант на левицата от столичен квартал с борческо име. Последното му подозрение идва от брандираната в зелено акция на някогашния омбудсман. Левите гласоподаватели към момента не могат да си отговорят и на въпроса какви в действителност са същинските връзки на Манолова с Борисов и ГЕРБ.

Без да желае, определеният за основен прокурор от Висшия правосъден съвет (ВСС) Иван Гешев към този момент също се е трансформирал в сериозна опасност за бъдещето на Българска социалистическа партия. Отношението към кандидатурата му беше лакмус за " лявото " на Българска социалистическа партия. " Позитано " 20 се държа в цялостен прорез с присъщото за прогресивните партии в Западна Европа държание в аналогични случаи. Левицата е извънредно сензитивна даже единствено при намек за отменяне на правилото за разделянето на управляващите, какъвто направи преди време Гешев в качеството си на зам.-главен прокурор. Българска социалистическа партия се дистанцира с на пръв взор юридически причини от заемане на позиция по въпроса за предрешения избор на наследника на Цацаров. Въпрос, който прокара следващия разлом в българското общество – сред едно прогресивно малцинство, настояващо за плуралистично съревнование за невралгичния пост и съмняващо се в професионалните и морални качества на новия обвинител №1, една дребна, само че гласовита каста от поддръжници на този избор, респ. на статуквото, и огромно пасивно болшинство, затънало в равнодушие.

Корнелия Нинова акцентира по Нова ТВ, че законът не разрешава на политическите партии да оферират кандидатури за основен прокурор и трансферира топката към премиера Борисов и държавното управление, които не предложиха различен претендент. " Решението в тази обстановка е да се създадат промени в Закона за правосъдната власт, които да наложат правосъден надзор върху решенията на основния прокурор ", сподели Нинова. По създание тя е права. Но има основна разлика от това да не можеш да предлагаш претендент за основен прокурор и да имаш ясна политическа позиция по зародилия проблем.

" Като непряк резултат от избора на Гешев ще бъде неуспехът на Българска социалистическа партия.

Досега Българска социалистическа партия е припознавана за опция на ГЕРБ, противопоставяна като такава от гербаджии и от Борисов, от неговите партийни говорителки, и от гласоподавателите ", предвижда журналистът Иван Бакалов в е-vestnik. Според него " с този избор, срещу който Българска социалистическа партия не възрази с нищо на нито един стадий, сякаш съпротива, се разписа като помощник на това ръководство. В политиката да изразяваш мнение още не значи интервенция в самостоятелната правосъдна власт ". Бакалов напомня, че съдействието сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия е почнало с избора на членове на Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание. То стана по новия закон с квалифицирано болшинство. " И ГЕРБ нямаше по какъв начин да си изберат членовете на Висш съдебен съвет без помощта на Българска социалистическа партия. И се споразумяха – вие моите 4, ние вашите 3. Е, тези в този момент избраха Гешев. А в този момент и обстановката се промени, откакто ГЕРБ отстрани дотацията за партиите, Българска социалистическа партия е смачкана и се надява и тя не знае на какво. Но с Гешев явно има договорка. "

Слави Трифонов към момента няма по какъв начин да бъде припознат като зложелател на Българска социалистическа партия, въпреки че е потвърдил, че я недолюбва. Стартирал с огромно забавяне политическия си план " Няма такава страна ", той ще направи по-сериозен опит да придвижи шоуто в политиката едвам след локалните избори. Надали ще изиграе ролята на Спасител като Царя от 2001 година и Генерала от 2009 година, само че има капацитет да се подреди на опашката за балансьори в Народното събрание. Въпреки това обаче претендиращата да бъде антисистемна групировка на Трифонов има запас да откъсне живо месо от Българска социалистическа партия. Тя свири на популистки и националистически струни, а такива мелодии се харесват от ден на ден от електората на Българска социалистическа партия. Той по този начин и не усети никакви изгоди от неолибералния завой при Станишев, чийто венец беше " плоския налог ", и не почувства нищо от плахия опит на Миков да върне партията в лявото русло. За сметка на това

под диктовката на Нинова и сие се натопорчи против мигрантите, джендърите и норвежците.

Заплахата " Слави " дебне, несъмнено, и стопяващия се електорат на " Воля ", както и четирите съществени националистически обединения (ВМРО, НФСБ, " Атака ", " Възраждане " ). Но при националистите лоялността към водача и партията е по-голяма, тъй като е образувана години наред, а управлението на Българска социалистическа партия продължава да дезориентира поддръжниците си във връзка с еднаквост, полезности и политическа линия.

Този набор от дефицити съставлява най-големият проблем за социалистите. При тях липсва действителна лява съпротива, въпреки че има фигури, които могат да я оглавят и структурират. Въпреки това Столетницата ще остане още известно време втория по значение политически индивид в България. Постепенно обаче ще загуби ролята заради най-тривиални демографски аргументи – стареещ електорат и липса на свежи попълнения, които да преобърнат стабилно дневния й ред в полза на дребния човек, хората на наемния труд, бедните, експлоатираните малцинства.

" Искаме да отворим Българска социалистическа партия и да разтеглим поддръжката за нашите политики. Целта ни е дружно с цивилен сдружения и организации да се сплотяваме към безспорните престижи, които са ляво мислещи хора и припознават нашата стратегия ", споделя Корнелия Нинова. Има ли обаче кой да й повярва?

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (256)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР