Иво Даалдер, бивш посланик на САЩ в НАТО, президент на

...
Иво Даалдер, бивш посланик на САЩ в НАТО, президент на
Коментари Харесай

Коментар | Стигнахме точката на максимална опасност от Русия

Иво Даалдер, някогашен дипломат на Съединени американски щати в НАТО, президент на Чикагския съвет по световни въпроси, в публикация за европейския " Политико "
Историята се развива на прояви - има дълги интервали, в които малко неща се трансформират, след което внезапно светът се обръща с главата надолу. След 24-часовия въоръжен протест, при който наемна войска прекоси няколкостотин километра към Москва, неоспоримо промени всичко.
Иво Даалдер, някогашен дипломат на Съединени американски щати в НАТО, президент на Чикагския съвет по световни въпроси, в публикация за европейския " Политико "
Историята се развива на прояви - има дълги интервали, в които малко неща се трансформират, след което внезапно светът се обръща с главата надолу. След 24-часовия въоръжен протест, при който наемна войска прекоси няколкостотин километра към Москва, неоспоримо промени всичко.

Руският президент Владимир Путин в този момент е изправен пред най-тежката рецесия от своята четвъртвековна власт Неговата уязвимост беше разкрита: нито една от съветските сили за сигурност не застана на пътя на групата " Вагнер " към Москва . Хората от Ростов на Дон - логистичният център на съветската войска на юг, който " Вагнер " окупира без никаква опозиция, посрещна наемниците с отворени прегръдки. И се наложи външен човек, президентът на Беларус Лукашенко да убеди началника на " Вагнер " Евгений Пригожин да се отдръпна.

Силата е обвързвана с усещането толкоз, колкото и с действителните качества. И усещането в този момент е за съветски президент, който се тормози от гражданската война и към този момент не наподобява да управлява страната си. Непосредствената последица от тези развития е, че Путин и хората към него в този момент са мощно заети със личната си власт и позиции. Всеки си пази гърба. Никой не знае на кого може да се има вяра. Кой против кого ще извади нож. Кой ще ги отбрани. Параноята е на всички места.
Реклама
И това важи с особена мощ за военното управление, отпред с министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов, които управляват пагубната военна акция в Украйна. Те знаят, че са в неволя. Първоначалният им проект за навлизане бързо се трансформира в безпорядък. Далеч от завладяването на Киев за дни, прехвалената съветска войска беше изтласкана на север и юг, губейки надзор над сериозните градове Харков и Херсон. Тази зима съветската атака напредна единствено с няколкостотин метра на някои места и с цената на почти 100 000 жертви, в това число 20 000 убити.

Нищо чудно, че шефът на " Вагнер " откри дружелюбна аудитория за рецензиите си към Шойгу и Герасимов. Дори единственото доста достижение на Русия - завладяването на изравнения със земята град Бахмут след 10 месеца борби и с цената на десетки хиляди убити и ранени, беше значително изпълнено от наемническата формация, настояща отвън контрола на съветската войска. Така че, без значение дали остават или си отиват, нито министърът на защитата, нито началникът на Генералния щаб ще могат към този момент да се почувстват в сигурност.
Путин и хората към него в този момент са заети да си пазят гърба в Русия.
Докато всички са заети да си пазят гърба в Русия, в прилежаща Украйна контранастъплението набира скорост - по три разнообразни оси на изток и юг. Деветте подготвени и оборудвани със западна помощ бригади, наподобява, са ситуирани в цялостен състав. И макар че съветската защита също е построена, събитията от миналия уикенд няма по какъв начин да не са имали деморализиращ резултат в окопите.

Но до момента в който бедата на Русия е облага за Украйна, има аргументи да останем бдителни и даже загрижени. Никой не знае какво ще направи Путин по-късно - или даже какъв брой дълго ще остане на власт. Критиките към неговата война и съветската войска към този момент са доста открити и ултранационалистите евентуално ще бъдат най-обезпокоени.
Реклама
Един от методите Путин да се опита да си върне самодейността е да удвои залога на войната в Украйна - това, което доста от най-шумните му критици желаеха. Руската войска може да търпи загуби на жива мощ и съвременно съоръжение, само че надали остава без благоприятни условия, включително ескалация. Вече има опасения, че са се подготвили да взривят атомната електроцентрала в Запорожие, както направиха с язовир " Каховка " - с пагубни последствия за хората, околната среда и селскостопанската стопанска система на Украйна.
Един от методите Путин да се опита да си върне самодейността е да удвои залога на войната в Украйна.
Путин се оказа в най-дълбоката от обезверените обстановки и най-голямата паника в този момент е, че може да стартира да мисли немислимото. Избягването на нуклеарна ескалация би трябвало да бъде безспорен приоритет. Когато предходната есен се появиха сходни клюки, съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан обществено означи, че Русия ще понесе " пагубни последствия " - обръщение, което беше предадено и непосредствено на руснаците.

Сега още веднъж Путин и хората към него следва да знаят, че при положение на тенденциозен нуклеарен случай Съединени американски щати и основните съдружници в НАТО би трябвало да се намесят непосредствено и да доведат войната до бърз и цялостен край, като оказват помощ на Украйна да възвърне контрола над цялата си територия.

Достигнахме точката на оптималната заплаха от Русия. И единственият метод да я избегнем е да изясним на хората в Кремъл, че нямат различен излаз с изключение на да правят отстъпка, да се възвърне суверенитетът на Украйна над нейната територия и да се постави завършек на тази война.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР