Иван Мутафов, най – добрият алпинист сред художниците, човекът, който

...
Иван Мутафов, най – добрият алпинист сред художниците, човекът, който
Коментари Харесай

Вижте колко усилия са нужни за обучението на един планински водач

Иван Мутафов, най – положителният планинар измежду художниците, индивидът, който носи планината в сърцето си, съидейникът на огромния Минко Занковски, описа пред Novini.bg с какъв брой компликации се сблъсква особеното СУ "Васил Левски ", с цел да образова децата да бъдат планински водачи.

Първият проблем, описа ни Мутафов, пристигнал още преди основаването на учебното заведение. За да съществува то, първо е трябвало да бъде одобрена специалността „ планински лидер “. След това пристигнали пък проблемите с проучването на професионалните предмети, тъй като е било нужно да се изготвят специфични стратегии, които е трябвало да бъдат показани и утвърдени от МОН.

След като минали тези спънки, пристигнал и въпросът с учителите. За благополучие обаче, тук не са срещнали огромни проблеми, тъй като Мутафов и Занковски са познавали всички, които се занимават с планинарство и алпинизъм.

Днес Мутафов признава, че в учебното заведение има доста положителни условия за образование на децата, макар финансовите компликации, които срещат. „ Справяме се, мъчно е, само че намираме парични средства “, показа той и съобщи, че Община Троян постоянно поддържа и оказва помощ оптимално на учебното заведение.

"Лошото обаче е, че МОН е шапката на това друго учебно заведение ", добави Иван Мутафов. „ Съответно би трябвало да съблюдаваме всички условия на министерството за междинните учебни заведения, само че ние сме едно особено учебно заведение. Би трябвало да бъдем със специфичен статут “, разясни той и даде образец за един доста огромен за тях проблем: „ СУ „ Васил Левски “ се разграничава от едно нормално учебно заведение, тъй като в него се учат специфични предмети, свързани с планинарството и те изискват характерно образование. За да си организирам практическите занятия, би трябвало да се преценявам с доста неща, които изисква министерството. Аз би трябвало постоянно да изисквам специфични позволения за превоз всеки месец. Затова би трябвало авансово да се плануват практиките и да се изготвят един куп документи. Тези документи би трябвало да бъдат утвърдени и от Инспектората на образованието. Законът изисква всичко това и по този начин ние сме изправени пред казуса да се оправяме с една голяма бюрократична бумащина. Ако обаче това учебно заведение мине към друго министерство, ще отпаднат доста сходни проблеми и ние ще можем да си организираме образованията по-лесно, съгласно условията на другата институция. Затова желаеме да сме национално учебно заведение и даже занимаваме доста хора, и депутати с този ни проблем. Ако желаеме да запазим това учебно заведение, ние в действителност, според мен, би трябвало да минем към Министерство на младежта и спорта “.

Другият проблем, за който Мутафов описа, е обвързван с организирането на на практика занятия в планини в чужбина. „ Всяка година ние излизаме в чужбина. Но с цел да го създадем това, от две години насам има наредба, която изисква наемането на туристическа организация. И тук е парадоксът, тъй като ние произвеждаме фрагменти тъкмо за такива организации и се постанова да върша целият график, по който да се движи туристическата организация “, съобщи той.

Иван Мутафов призна и за един в действителност огромен проблем, чието решение, за жалост, не зависи от учебното заведение – разбирането и културата на родителите. “Природата е здраве “, подсети в края на диалога той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР