Италия може да бъде поставена под още по-голям икономически натиск,

...
Италия може да бъде поставена под още по-голям икономически натиск,
Коментари Харесай

По-строгите бюджетни правила заплашват да се върнат в ЕС

Италия може да бъде сложена под още по-голям стопански напън, защото Европейският съюз не може да реализира съгласие по новите правила за дълга. Вече няколко месеца страните членки са в спор по отношение на метода, по който да поправят финансите си.

С идните избори в цяла Европа обаче има възходящ напън върху финансовите министри да реализират договорка през идващите месеци.

Времето изтича и рискът от липса на договорка нараства на фона на негативния стопански напредък и новата парична политика, което евентуално натежава върху еврото и възобновява страховете от фрагментация на пазара на европейски държавни облигации (EGB) “, споделя Давиде Онеглия, шеф на TS Lombard.

Той добави, че Италия може да бъде в челните редици на евентуалните придвижвания на пазара на облигации.

„ Връщането към старите, строги фискални правила, налагащи по-бързо понижаване на недостига, би влошило средносрочните упования за напредък на Европейски Съюз, натежавайки върху еврото. Това също би довело до прочут боязън от фрагментация за периферни, най-вече италиански, облигации – всичко това във време на циклично закъснение на растежа, стягане на паричната политика и предизвикателна световна пазарна среда “, сподели Онеглия.

Италианските облигации са под напън в последно време. В допълнение към световните опасения, че по-високите лихвени проценти ще се запазят по-дълго от предстоящото, бюджетните проекти на Рим за 2024 година не успокоиха пазарите.

Правителството, ръководено от Джорджия Мелони, понижи упованията си за напредък на италианската стопанска система за тази и идната година и усили задачите си за бюджетен недостиг. Доходността по 10-годишните италиански облигации се увеличи след новините и се движи към 5% през последните дни. Книжата се търгуват при рентабилност към 4.76% в сряда.

С идните европейски избори виждаме забележителен късмет договарянията по фискалните правила да бъдат отсрочени за втората половина на идната година “, споделиха анализатори от Goldman Sachs.
Старите правила
Европейските страни членки трябваше да съблюдават фискалните правила, които изискват да поддържат съответствие от най-много 60% дълг към Брутният вътрешен продукт и обществен недостиг от 3%. Но тези правила постоянно нито се съблюдават, нито се ползват от Европейската комисия, която ги управлява.

През 2020 година наредбата с фискалните правила беше замразена, тъй че страните членки да могат да се отклоняват от своите фискални цели и да харчат повече в пандемията. Заради нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година разхлабените фискални правила бяха непокътнати, тъй като държавните управления бяха изправени пред спомагателни енергийни разноски и инфлационен напън. Тези улеснени правила ще спрат да работят през декември.

Следователно европейските народи ще бъдат задължени да съблюдават наредбата още веднъж през 2024 година С взор към 2025 година – след три години прекъсване и десетилетия на рецензия – има напън разпоредбите да бъдат реформирани, само че политическият календар за идната година може да влезе в действие метод.

Ако няма съглашение за нови правила, както наподобява, съществуващите правила, които сега са спрени, ще влязат в действие през 2025 година И те са по-строги от всичко, което се разисква в този момент “, сподели Мориц Кремер, основен икономист в LBBW, пред CNBC.

„ Така че по принцип неналичието на съглашение би дало на Италия по-малко въже, с което да си навреди “, сподели той, като се базира на обстоятелството, че по-строгите правила може да принудят Италия да следва по-строга фискална позиция и затова да види по-малко неустойчивост на пазара на облигации.

От Италия и другите европейски народи може да се изисква да следват по-строгите остарели правила, само че въпросът за използването им към момента е противоречив.

Смятаме също по този начин за малко евентуално Европейската комисия да задейства процедура за несъразмерен недостиг против която и да е страна членка, преди да приключат договарянията по фискалните правила “, споделиха анализатори на Goldman Sachs.

Процедурата за несъразмерен недостиг работи като лист за наблюдаване на страни, които не поправят финансите си с нужното движение.

„ Ако има компромис по отношение на фискалните правила, по-вероятно е това да се случи по време на белгийското председателство през първото тримесечие на 2024 година Реалният краен период е до края на март, тъй че законовият текст да може да отиде в Европейския парламент преди юни 2024 година “, сподели Дидие Боровски, началник на проучването на макрополитиката в капиталовия институт Amundi.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР